Fuat Bulut / Özel Haber

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır  - Daha önce üç kez ertelenen Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlara yönelik Resmi Gazete'de yayınlanan karar, 31 Aralık 2019 itibariyle yürürlüğe girdi. Yaklaşık 5 milyon kişiyi etkileyen karara göre, prim borcu olan vatandaşlar, artık sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor.

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir, sağlık hakkının en temel insan haklarından biri olduğuna vurgu yaparak, "Sosyal devlet olma sorumluluğuyla, vatandaşların temel vatandaşlık haklarından birisi olan sağlık hakkını da karşılamak zorundadır. Bizler her zaman herkesin sağlık hakkından eşit, parasız, nitelikli, erişilebilir ve anadilinde sağlık hizmetlerinden yana olduk. Bunun için sağlıkta bakanlar, yüksek yargı mensupları, milletvekillerine ve yakınlarına ölene kadar tanınan ve sınırsız olan tüm ayrıcalıklardan vazgeçilmeli, çalışan ve çalışmayandan sağlık primi toplama bırakılmalıdır" dedi.

"Gerekirse parasız sağlık hizmeti verilmeli"

Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin bölgede daha çok hissedildiğini ifade eden Demir, şöyle devam etti:

"Vatandaşlar, yoksulluk ve işsizlik nedeniyle; milyonlarca vatandaş GSS prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, taksitlendirilmesine ve birkaç kez ertelenmesine rağmen, GSS prim borçlarını ödeyememektedir. Bu çok ciddi bir sorun. İşsizliğin ve yoksulluk oranın en yüksek olan bölgemizde bu durum ekonomik krizin ne ölçüde hissedildiğinin de bir göstergesidir. Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan ve GSS prim borcunu ödeyemediği için sağlık hizmeti alamayan tüm yurttaşlara aflar, ertelemeler geçici uygulamalar değil, kalıcı çözüm üretmek gerekmektedir. Başta GSS kapsamındaki yurttaşlar olmak üzere herkesin eşit, nitelikli, parasız ve anadilinde sağlık hizmeti sağlanmalıdır."

SES: Koruyucu sağlık sistemi inşa edilmeli

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Başkanı Recep Oruç ise, yaşanan durumu, "Genel Sağlık Sigortası sisteminin iflası" olarak değerlendirdi.

Oruç, "Bir dönem yeşil kart sistemiyle sorun süspanse edildi, ancak bugün gelinen nokta itibariyle parası olan sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Halk ve emekçiler, bu yanlış uygulamanın karşısında durması gerekiyor. Temel olarak yapmamız gereken şey koruyucu sağlık sistemini inşa etmektir. İnsanların daha hastanelere gitmesinin önünü almaktır. Devlet daha önce pek çok şirketin milyonlarca dolarlık vergi borcunu sildi. Aynısını kendi vatandaşları için yapmalıdır ve bu yanlıştan bir an evvel vazgeçerek, vatandaşın mağduriyetine son vermelidir" dedi.

Editör: TE Bilişim