DİYARBAKIR - Ekonomik sıkıntılar, işsizlik ve yoksullukla beraber pandemi sürecinin meydana getirdiği alım gücündeki düşüşle mücadele eden vatandaşa bir maliyette Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çıkarıldı. Ağrı kesici jel, merhem ve kas gevşetici kremlerin de dahil olduğu 52 ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme listesinden çıkarılacağı açıklandı. 8 Eylül tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ, 15 Ekim 2021 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu uygulama ile birlikte vatandaşın karşı karşıya kalacağı koşulları değerlendiren Demokrasi ve Atılım Partisi Diyarbakır Yenişehir İlçe Başkanı Eczacı Erdal Akildiz, “İlaçta tasarruf olmaz, sağlıkta tasarruf olmaz. Buradaki hedef halk sağlığının maksimum derecede korunması olmalıdır” dedi.

Eczacı Akildiz, yayımlanan tebliği kendilerinin de şaşırtıcı bulduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Pandemi koşullarında, üstelik de boğaz enfeksiyonlarının sık olduğu bu günlerde, boğaz antiseptikleri olan spreyler ödeme listesinden çıktı. Bu bizim için de şaşırtıcı bir bilgi oldu. Çünkü boğaz enfeksiyonlarında ilk akla gelen ilaçlar, boğaz spreyleriydi. Hastanın tedavisinin rahat yapılabildiği, hatta hastanın yanında da taşıyabildiği günde 3-4 defa kullanabildiği ürünlerdi bunlar. Bu ilaçların ödeme listesinden çıkarılması ve bunların yerine hastanın boğaz gargarasını kullanacak olması bana göre tedaviyi aksatacaktır. Çünkü gargarayı hasta her yerde çok rahatlıkla yapamayacaktır. Buna rağmen gargaralar ödeme listesinde kaldı fakat kolay kullanılan spreyler ödeme listesinden çıktı. Açıklanan 52 ilaç dışında daha fazlasının da çıkarılması ve hastanın ilaca ulaşımının giderek zorlaşacak olması konusunda endişe duyduklarını belirtti. Biz eczacıların görevi hastaların ilaca ulaşmasını sağlamaktır ancak Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal devlet ilkesinden ayrılarak bazı ilaçları geri ödemeden çıkarır ve bunların ödemesini vatandaşın üzerine yıkarsa bu durummaalesef halk sağlığını olumsuz etkileyecektir” dedi.

Bahsi geçen ilaçları doktorların sıklıkla yazdığını ve hastaların da kullanmaya alışkın olduklarını dile getiren Akildiz, “Geri ödeme listesinden çıkarılmasıyla 15 Ekim tarihinde uygulamaya başlandığı andan itibaren bu konuda zorlanacağız. Doktorlara ve hastalara bu ilaçların ödenmediğini ve başka bir ilaç yazılması gerektiğini açıklamak zorunda kalacağız. Bu geçiş bir kaos yaratacak; çünkü bu ilaçlar bizim gündelik reçetelerimizde sıklıkla karşıladığımız ilaçlardı. Bu ilaçlar ayrıca çok da pahalı olmayan ve faydasına inandığımız ürünlerdi. Devletin buradan çok tasarruf sağlayacağını da sanmıyorum” diye konuştu.Sosyal devlet ilkesi gereği olarak SGK’nın hastaların sağlığa kavuşması için gereken bütün tedbirleri almak zorunda olduğuna dikkat çeken Akildiz, “Kara Delik” olarak bizlere kötü gösterilmeye çalışılan sağlık harcamaları, her geçen gün biraz daha baskılanarak vatandaşın sırtına yüklenmektedir. Bizler hem eczacı, hem de vatandaş olarak sadece ekonomik boyut düşünülerek gerçekleşen bu uygulamaların kötü sonuçlarına katlanmak durumunda bırakılmaktayız” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ İLAÇ FİYAT FARKINI DAHA FAZLA ÖDEYECEK.

Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından “Terapötik Referans Grubu” adı altında oluşturulan grup nedeniyle eşdeğer olmasa da etkinliği yakın ilaçlarda kutu adeti kısıtlaması yapılacağını ifade eden Akildiz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eşdeğer ilaçlar arasında en ucuzu ödeme dönemi 2004 yılında başlamış:2004 yılında en ucuzun yüzde 30’ una kadar,

2006 yılında en ucuzun yüzde 22’ sine kadar,

2009 yılında en ucuzun yüzde 15’ ine kadar,

2011 yılında en ucuzun yüzde 10’ una kadar,

2014 yılında “Taban Birim Fiyat Uygulaması” na geçilerek 15 etken madde grubu için yüzde 0’ ına kadar,

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmiş, kalan kısmı da hasta tarafından ödenmek zorunda bırakılmıştır.15 Ekim 2021 tarihi itibarıyla da 15 etken madde grubu için en ucuzu ödeme uygulaması devam edeceği gibi diğer ilaçlar için uygulanan en ucuzun yüzde 10’una kadar geri ödeme uygulaması, en ucuzun %5’ine kadar SGK kapsamında olacak şekilde devam edecektir. Yıllara göre SGK katkısı her defasında biraz daha azalmış ve 15 Ekim 2021 tarihi itibarıyla da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği rakam iyice azalacak hastalarımızın ödediği bedel daha da fazla artacaktır.”

Editör: TE Bilişim