Bu yıl baş gösteren kuraklık nedeniyle başta buğday ve arpa tarlaları olmak üzere, ekinlerin büyük bir bölümü baş vermeden kurudu. Kuraklığın neden olduğu düşük hasat, saman baylarının fiyatlarında artışa neden oldu. Alım gücünün düşmesi nedeniyle çiftçi çareyi hayvanları satmakta buldu.

 NASIL GEÇİNECEĞİZ?

30 yıldır hayvancılıkla uğraşan Salih Gülçe, bölgede hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyledi. Kuraklık nedeniyle ekinlerin kuruduğunu söyleyen Gülçe, artan fiyatlar nedeniyle saman bulamadıklarını dile getirdi. Şimdiye kadar 40 balya saman alabildiğini paylaşan Gülçe, “Bu hayvanlarımı birkaç ay bile doyuramayacak. Ya hayvanlarımızı satacağız ya da saman alacağız. Hayvancılık olmazsa geçimimizi ne ile sağlayacağız? Herkes zam yapıyor. Bize destek sağlanmalı ki hayvancılıkla uğraşabilelim” dedi.

 HAVYANLARI SATIYORLAR

 Hayvancılığın bölgenin geçim kaynaklarından biri olduğunu belirten Şirin Akın, “Artık hayvanlarımızın bir kısmını satıp karşılığında saman alıyoruz. Yaylalarımızın büyük bir kısmını yasakladılar, şehirde de insan hayvancılıkla uğraşamıyor. Eğer yaylalarımız yasaklanmasaydı, belki şimdi bu sorunu yaşamıyor olacaktık” diye konuştu.

 BORÇLANDILAR

 Üreticilerin ektiği hububatı biçmek için Diyarbakır’ın Silvan ilçesinden Silopi’ye gelen biçerdöver makinası sürücüsü Ramazan Doğru da dert yandı. Emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyleyen Doğru, ekinlerdeki verimsizlik ve fiyatlardaki artış nedeniyle zarara uğradıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl 400 TL olan saman fiyatını bu yıl bin 200 TL’ye yükseldiğine dikkat çeken Doğru, “Hayvancılıkla uğraşan kesim bizden daha çok zarar ediyor. Emek veren herkes zarar ediyor. Mazot almak için borç alıyoruz. Mazotun fiyatı 7 TL oldu” şeklinde konuştu. (M.A)

Editör: TE Bilişim