Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır - 2. Meşrutiyetin ilanıyla birlikte Türk basınında sansür kaldırıldı. “24 Temmuz 1908” tarihi sansürün kaldırıldığı gün olarak görüldü ve 25 Temmuz 1908 de ilk sansürsüz gazete yayınlandı.

Basın demek;  özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması, insan haklarının-hukukun egemen olduğu, toplumsal çözüm için bir aracı kurum görevi görmek demektir.

Bu günün önemine ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan   Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney, şunları söyledi:

- Platformunuzu tanıyabilir miyiz?

3 Mayıs 2017 yılında Diyarbakır’da kurduk platformumuzu. Dünya Basın Özgürlüğü Günü olması sebebiyle 3 Mayısı tercih ettik. KHK’lerle birçok basın örgütü kapatılmış, çok sayıda gazeteci işsiz kalmıştı. Hem istihdam olanaklarını yaratmayı hem de birlikte ortak mücadele etmeyi amaçladık. Geçen iki yıl içerisinde, gazeteci arkadaşlarımızın davalarını takip ederek hukuki destekte bulunduk.

- 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı gününün anlamını değerlendirebilir misiniz?

24 Temmuz 1908 tarihinde Basında sansürün kaldırılması nedeniyle her yıl 24 Temmuz günü “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak Türkiye’de kutlanıyor. Fakat bugün basın üzerindeki sansür artarak devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet tarihinde, sansürün olmadığı tek bir zaman dilimi yok. Fakat son 4 yıldır bu sansür katbe kat arttı. Sadece habere erişim engeli de gelmiyor artık, basın kurumunun tamamına erişim engeli konuyor. Dünyada da sansür gazetecilik adına ciddi bir tehdit oluşturuyor. Biz gazeteciler böyle bir bayramı kabul etmiyoruz. Bizim için sansürle mücadele günüdür 24 Temmuz.  

- Gazetecilerin sorunları nelerdir? 

Kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma görevi gören basının en büyük sorunu, demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün kısıtlanması hatta bazı durumlarda tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Can güvenliğinin olmaması, iş güvenliğinin olmayışı, mobing, tutuklama ve gözaltı tehdidi. Gazetecilerin yaşadığı temel sorunlar arasında.

Medya sektörü ne durumda?

Günümüzde medya, tek elden haber servis edilendir. Bugün her kanalda aynı içerikte program, dizi, haberle karşılaşıyoruz. Toplum sorgusuz tek bir düşünceye mahkum ediliyor. Çok renklilik, çok dillilik, çok kimliklilik yerini tekliğe bırakıyor.

- Yeni medya kavramı sektörü nasıl etkiledi?

Yeni medya dijital medyadır. Geleneksel medya, teknolojinin de gelişmesi ile beraber günümüzde yerini dijital ortama bıraktı. Kısa sürede bilgiye ulaşmak, düşüncelerini ifade etmek önemli bir kazanım tabi ki fakat bu bilginin doğruluğunu teyit etmek kolay olmuyor. Bu da dijital medyanın ciddi bir sorunu olarak karşımızda durmakta. 

- Sosyal medya kullanımı hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Sosyal medya sadece düşünce ve bilginin paylaşıldığı bir mecra değil artık. Duygularda paylaşılıyor. Bir anda yüzbinlerce insana ulaşabiliyorsunuz. Doğru kullanıldığında kamuoyunu bilgilendirmek açısından çok önemli bir mecra. Artık sosyal medya haberciliği yapılıyor çoğunlukla. Görüntü, fotoğraf ve kısa yazı ile geleneksel basının araştıran, sahaya inen, topluma temas eden yanını köreltiyor.

- Son olarak söylemek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Gazetecilik mesleğinin suç haline getirildiği bir dönemde, toplumun haber alma hakkını hiçbir koşulda savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Sesimizin daha güçlü çıkması içinde kadın gazeteci arkadaşlarımızı sesimize ses katmak ve mücadelemizi büyütmek için platformumuza katılma çağrısını tekrar sizin aracılığınızla yeniliyoruz.

Editör: TE Bilişim