Diyarbakır’da aralarında siyasi partiler, emek ve demokrasi güçleri ile Şeyh Said Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği üye ve yöneticileri, İstiklal Mahkemesi’nin verdiği kararla 29 Haziran 1925’te Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edilen Şeyh Sait ile 46 arkadaşını andı. Anma,  Şeyh Sait ve arkadaşlarının idam edildikleri Dağkapı Meydanı’nda yapıldı.

Anmada konuşan Şeyh Said'in torunu ve vasisi Mehmet Kasım Fırat, “Biz sizin yolunuzdayız. Şeyh Said ve arkadaşlarına zulüm yapanları, onları katledenleri kınıyoruz. Şeyh Said bizim rehberimizdir. Onların yolundan gitmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

 ‘97 YIL GEÇTİ CENAZELER TSLİM EDİLMEDİ’

 Ardından konuşan Şeyh Said ve Dava Arkadaşları Derneği Adına Ergani Belediye Eşbaşkanı Ahmet Kaya, anmaya ilişkin hazırlanan basın metnini okudu. Şeyh Said ve arkadaşlarının 97 yıl önce baskıya, zulme, inkâra ve yok edilmeye karşı çıktığını söyleyen Kaya, 97 yıla rağmen, Şeyh Said ve arkadaşlarının cenazelerinin ailelere verilmediğini belirtti. Kaya, "Cenazeler ailelere teslim edilmeyerek hem haklı direnişleri hem de adlarının yaşatılmasının önüne geçilmek istendi" dedi.

Kaya, "Başta Seyh Said ve arkadaşları olmak üzere Seyid Abdulkadir, Cibranlı Halit Bey, Seyit Rıza, Seîdê Kurdî ve diğer tüm şehitlerimizin usulünce defin hakkı ve mezar yerlerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

 ‘MEZAR YERİNİ AÇIKLAYIN’

Kürdistan İttifak Partileri adına konuşan Sinan Çiftyürek ise, “ Halen Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarı bile yok. Seyid Rıza, Saidi Nûrsî gibi çok sayıda kişinin mezarı yok. Biz bütün bu davalara sahip çıkacağız “dedi. Çiftyürek, Diyarbakır’a gelip Kürt sorununa ilişkin ziyaretlerde bulunan partilere de seslenerek, "Binlerce kişinin mezarının yerini açıklayın “dedi.

Editör: TE Bilişim