Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası (DTO), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubeleri cezaevinde açlık grevi yapan tutukluların durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Barosu Adli Yardım Hizmet Binası'nda düzenlenen açıklamayı, katılımcılar adına Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu Eşbaşkanı Miran Gizem yaptı. Cezaevlerinde hak ihlallerinin yaşandığını öne süren Miran, 7242 sayılı Ceza İnfaz Kanunu değişikliğiyle beraber hak ihlallerinin giderek arttığını öne sürdü.

Miran, "Bizler; hukukçular, insan hakları savunucuları ve sağlık örgütü temsilcileri olarak açlık grevi eylemine başvuran tutukluların başta sağlık hakkı olmak üzere, yaşam haklarının korunması için tüm yetkililerin gerekli duyarlılığı göstermesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz" dedi.

Devam eden açlık grevi eylemlerine ilişkin ortak talepleri sıralayan Miran, şöyle devam etti: "Tüm hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine son verilerek, kişi onuruna yakışır muamele yapılması, mahpuslara yönelik işkence, kötü muamele ve insan onuruna aykırı davranış yasağı kapsamında muamelelerin ve diğer hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, hasta mahpusların tedavilerinin aksatılmadan yapılması, hastane sevkleri sonrası karantina koşullarının tecrit işkencesi uygulamasına dönüştürülmesinin önlenmesi hususunda Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumları ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar görevlerini yapmalıdır. Açlık grevi yapan mahpusların kaldıkları hapishanelerde düzenli sağlık kontrollerinin yapılması, protokollere uygun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması, tıbbi bakımlarının yapılması gerekmektedir. Daha önceki açlık grevi süreçlerinde de tıbbi olarak yapılacaklar ceza infaz kurumlara iletilmiş olup bu prosedürlere uyulması sağlanmalıdır.”(AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim