Fuat BulutT/Özel Haber

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır- Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 3 yıl önce “Dünya Mirası Listesi”ne alınan Diyarbakır Sur’larının tahrip edilerek bazalt taşlarının çalınması kent gündemine oturdu.

Sur taşlarının sökülüp lüks restoran ve kafelere satıldığı iddiası, Diyarbakır’da büyük tepkilere neden oldu. Sosyal medyada “Sur’a sahip çıkalım” tagları açılırken, bazı Sivil Toplum Örgütleri de kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Şerefhan Aydın, ortaya çıkan tablonun yeni olmadığını ifade ederek, “Kentte yaşanan çatışmalı süreç ile birlikte ortaya çıkan yasadışı usulsüzlükler vardı. Biz son açıklamamızda 181 yapının usulsüz yapılması ve cezasızlık durumunu detayları ile ortaya koymuştuk. Usulsüzlükler ve cezasızlık durumu  ne yazık ki insanları buna sürükledi. Biz ilk günden beri tescilli yapıların ve insanlığın mirasının korunması gerektiğini defalarca vurguladık. Ancak Sur’un çatışmalar yaşanan bölgesi birkaç kişinin insiyatifine bırakıldı. Onlar da keyfi bir biçimde mimari dokuya aykırı tamamen kendi ‘fantezileri’ için Sur’u bu tabloya soktular. Bu durum da beraberinde bu tür durumları ortaya çıkardı. Her dönem kendi fırsatçısını yaratır” dedi.

“Taşlar, kafe, restoran ve evlerde kullanılıyor”

Sur’dan sökülen taşların para karşılığında kafe ve restoranlarda dekoratif amaçlı kullanıldığını ifade eden Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Şerefhan Aydın, “Hatta bazıları köyde yaptırdıkları evlerde dekoratif amaçlı kullanıyor. Taş evler yapılıyor. Alipaşa v Lalebey mahallelerinde yıkım yaşandıktan sonra herkesin gözü önünde taşları üst üste koyup sattılar. Biz o dönemde duyarlılık çağrısı yaptık. Hiçbir yetkili kurum bir hassasiyet göstermedi. Bu durum bedenlerin kendi taşlarının sökülmesine kadar sirayet etti. Bu miraslar, değerler değersizleştirilmemelidir. Bunların insanlığın bize mirasıdır ve korunması gerekir. Sadece kurumlar değil toplumun da refleks göstermesi gerekiyor” diye konuştu.

Sosyal medyada gündem oldu

Sur taşlarının sökülmesi Diyarbakır’ın ana gündemi olmakla birlikte sosyal medyada da günün konusu oldu. “Sur’lara sahip çık” adı altında açılan taglarda, tepkiler şöyle dile getirildi:

“Bir tarih yıkılıyor, bütün insanlık izliyor”

“Çaldığınız taşlar kursağınızda kalsın”

“Surlarımıza el uzatanlar taş olur inşallah”

“Allah belanızı versin, taşlar altında kalın, yer gök kabul etmesin sizi”

“Kapısında Sur taşları gördüğünüz işletmeleri teşhir edin”

“Asırlar boyu ayakta kalan tarih yağmalanıyor”

“Tarihe değil hırsıza yenik düşer koca Bedenler”

Editör: TE Bilişim