Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Benu Sen bölgesinde tarihi surların kaçak yapılardan arındırılması için kamulaştırma çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar uygulanan 4 etapta, kamulaştırma işlemi tamamlanan 300 bağımsız yapının yıkımı gerçekleştirildi.

Finansmanının Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sağlanan 5. etap yıkım çalışmalarına başlandı.

Çalışmalar tamamlandığında Benu Sen Vadisi olarak adlandırılan bölge, kaçak yapılardan arındırılarak Hevsel Bahçeleri'ne kadar uzanan alanda "yeşil kuşak" oluşturulması hedefleniyor.

Yıkımına başlanan bölgede inceleme yapan Vali Münir Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır için çalışmaya, üretmeye, kentin yıldızını hep birlikte parlatmaya devam edeceklerini söyledi.

Diyarbakır surlarının yeniden dirilişi mottosuyla başlattıkları temizlik, restorasyon ve kaçak yapıların temizlenmesi çalışmalarına önem verdiklerini belirten Karaloğlu, daha önce Benu Sen Mahallesi'nde 4 etap kamulaştırma çalışması yaptıklarını, 300 bağımsız evi yıktıklarını, şimdi ise 5. etap çalışması yürüttüklerini bildirdi.

Beşinci etapta kaçak 100 evin yıkımıyla ilgili yüzde 90 anlaşma sağladıklarını ifade eden Karaloğlu, bölgenin tamamının koruma imar planında yer aldığını aktardı.

Bölgenin yeşil ve rekreasyon alanı olduğunu bildiren Karaloğlu, "Ama yıllar içerisinde burada vatandaşımız imarsız ve tapusu olmadan kamu alanlarına konut yaparak yerleşmiş ve 15 yıldır bu bölgede bu evlerin yıkılmasıyla ilgili devletin kurumlarının kararları olmasına rağmen bugüne kadar el sürülmemiş. Diyarbakır bu çarpık yapılardan temizleninceye kadar çalışmaya, üretmeye, Diyarbakır'ı güzelleştirmeye hep birlikte devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim