Haber Celal Kuzu

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Doğu Roma İmparatorluğu’nun Diyarbakır ile Mardin arasındaki antik ticaret yolu üstünde askeri üs olarak kurduğu Zerzevan Kalesi güzelliğiyle göz kamaştırıyor.

Kazı çalışmalarının devam ettiği kaleyi ziyaret eden Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, yaptığı çalışmalarla 2014 yılında buranın ortaya çıkarılmasını sağlayan Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun'dan bilgi alarak incelemelerde bulundu.

Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Muhammed Akar, meclis üyeleri Mehmet Hasan Fidan, Güzel Kızoğlu ve İhsan Çubuk'un da  katıldığı gezi sırasında değerlendirmelerde bulunan Beyoğlu, UNESCO Dünya Kültür Mirası'na aday olan tarihi kalenin 2021 yılında listeye alınmasının kabul edilmesi halinde bu durumun bölgenin turizmde büyük sıçrama yapmasına yol açacağını dile getirdi.

"Üzerimize düşeni yapacağız"

Belediye olarak Zerzevan Kalesi için öngördükleri çalışmalar olduğunu belirten Beyoğlu,"Böyle bir tarihi eserin bölgemizde bulunması büyük şans.Bu durumu turizmde fırsata çevirerek ekonomik kalkınma ve kalkınmaya vesile olabiliriz.Bu konuda hepimize görevler düşüyor.Bağlar Belediyesi olarak Zerzevan Kalesinin tanıtımına dikkat çekmek için bazı çalışmalar planlıyoruz" dedi.

 Zamanını burada geçiriyor

Zerzevan Kalesi’nin kazı ekibinin başında Doçent Doktor Aytaç Coşkun var. 2014 yılından beri kazı çalışmalarını yürüten Coşkun, zamanının büyük bir bölümünü Zerzevan’da geçiriyor. Zerzevan’ın, Roma’nın askeri yerleşimi ve dünyanın en iyi korunmuş garnizonlarından birisi olduğunu söyleyen Coşkun, 12 ay boyunca kazıların devam edeceğini belirtti.

Coşkun’a göre Zerzevan Kalesi hem bölgenin tarihinin aydınlatılması açısından, hem de bölge turizmi açısından çok önemli.

Coşkun, Zerzevan kazılarının bölgenin özellikle Roma dönemi tarihini değiştirdiğini dile getirerek  aynı zamanda Diyarbakır turizmine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

"Tapınakta büyük gizem var"

Coşkun, “Mithras’taki kazılar halen devam ediyor.  Hızlı bir şekilde Mithras kazılarını bitirip, daha sonra koruma çalışmalarına ve oraya uygun gezi rotaları yapmayı planlıyoruz. Bu nedenle ağırlığı Mithras’a verdik.  Önümüzdeki yıldan itibaren koruma çalışmaları başlayacak. Tabi Mithras çok ilgi çekiyor. Roma’nın doğu sınırında bulunan tek tapınak, dünyada bulunan son Mithras tapınağı ve en iyi korunmuş Mithras tapınağı. Özellikle bir gizem var. Roma’nın gizemliği olması açısından bilinmeyen birçok şey var Mihtras’la ilgili. Bunların bir kısmına buradaki tapınakta cevap buluyoruz. Bütün törenleri gizlilik halinde, ayinler törenler büyük bir gizlilik içerisinde yapılıyor. Bu nedenle herkesin de ilgisini çekiyor buradaki yapı” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim