Diyarbakır’ın Hani ilçesi sınırlarında ve eski Hani-Diyarbakır karayolu üzerinde yer alan tarihi Gabon Köprüsü, yol genişletme çalışması nedeniyle yıkıldı. Karayolları 9’uncu Bölge Müdürlüğü yürütülen tarafından çalışmalar sonucu tarihi köprünün zaman içinde ayakta kalan iki ayağı iş makinası ile yıkıldı.

 Gabon Köprüsü, “Diyarbakır İli ve İlçeleri Ortaçağ ve Sonrasına Ait Mimari ve Sanat Eserlerinin Tespiti” adlı yüzey araştırması kapsamında tespit edilmişti.

 Köprü tespit edildikten sonra Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne tescil başvuru yapılmış, ancak tescile uygun görülmemişti.

 Gabon Köprüsü’nün yapısı

 Adını üzerinde bulunduğu Gabon Boğazı’ndan alan köprünün ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Kalan iki ayak kalıntısı ve üzerinde bulunduğu arazi yapısı göz önüne alındığında tek gözlü, sivri kemerli, yolu eğimli olan bir yapı olduğu anlaşılıyor. Kalan ayak kalıntılarından sivri kemerli tek bir gözden ibaret olduğu anlaşılan yapı, doğu-batı doğrultusundaki bir eksen üzerinde uzanıyor.

Batıdaki ayak ve gerisindeki tempan duvarı kısmen ayakta olan yapının doğudaki ayağı ise tamamen yıkılmış ve çayın içerisine göçmüş durumda. Taş kaplamaları dökülmüş olan köprünün kemer kısmının düzgün kesme taş, tempan duvarının ise moloz taştan inşa edildiği anlaşılıyor.

Editör: TE Bilişim