Bekir GÜNEŞ / ÖZEL HABER

DİYARBAKIR - Türkiye genelinde milyonlarca öğrenci gibi onlarda karnelerini almaları gerekirken, tarlalarda çocuk işçisi olarak çalışıyorlar.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde başka yerlerden gelip mevsimlik işçi olarak çalışan ve yaşları 13 ile 19 arasında değişen 30 kız çocuğu ve genç kadın var. Hepsi de güneşten korunmak için yüzlerini kapatmışlar. Öğlen arası verirken, kendileri ile konuşmak istedik. İlk başlarda konuşmaya pek niyetli değillerdi, ancak daha sonra kendileri konuşmak istedi. İsimlerinin yazılmasını istemeyen çocuk işçiler, yaptıkları işin çok zor olduğunu ücretinin ise az olduğunu söylüyor.

2 yıldır yaz aylarında Diyarbakır'ın farklı ilçelerinden çavuşlar aracılığıyla Çınar'a getirilip tarla işlerinde çalıştırılıyorlar. Kurban Bayramı'na kadar da mesaileri her gün devam edecek.

Çok zor bir iş

Peki; iş zor mu diye sorduğumuzda ise hepsi hep bir ağızdan "Çok zor ya sabahtan akşama kadar bu güneşin altında çalışmak zorundayız" dediler.

Neden okula gidemediklerine ilişkin sorduğumuz soruya ise, "Biz çok istedik ama ailelerimiz bizi okula göndermedi. Bazılarımızın direnecek gücü de olmadı. Aslında biz okumayı çok istiyorduk" diye konuştular.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nden de tarlalarda çalışmak için gelenler var. "Bu röportajın bize faydası ne" diye soranlar da oldu. Amacımız yaşadığınız zorlukları kamuoyu ile paylaşmak ve farkındalık yaratabilmek diyoruz. Biz bunu söyleyince daha çok konuşmak istiyorlar. Bu yaşadığımız zorluklara bir el atarlar mı diye soruyor genç bir mevsimlik işçi. Çok umutsuzlar ve ömürlerinin bu tarlalarda geçeceğini düşünüyorlar.

Çok umutsuzlar

Hiç umut yok mu diye sorduğumuzda, bir tanesi başını sağa sola sallayarak, "Hiç umut yok maalesef. Kendimizi bildik bileli buradayız, tarlalardayız. Burada 12-13 yaşlarındaki kızlar da var" dedi.

Sizin gibi okulda olup ancak, okulu bırakmak isteyenlere bir şey söylemek ister misiniz diye soruyoruz, "Hayır kesinlikle okulu bırakmasınlar. Okul hayatı çok güzeldir bizim gibi buralarda sürünmesinler. Keşke biz de onlar gibi okulda okuyabilseydik. Biz de okulda olsaydık kendi ayaklarımız üzerinde durabilirdik" diye ifade etti. Yine isterseniz kendi ayağınız üzerinde durabilirsiniz dedik ancak, çok umutsuz bir şekilde "hayır duramayız bizim hayatımız artık burası" dediler.

Soğuk su bulamıyoruz

En çok dertlendikleri konu ise soğuk su bulamamaları. En çok neyden şikayetçisiniz diye sorduğumda "Sıcak su veriyorlar. Soğuk su bulamıyoruz. Bu sıcakta en çok soğuk suya ihtiyaç duyuyoruz" siteminde bulundular.

Su konusunu tarla sahibi ve çavuşlara da sorduk. Onlar da havanın çok sıcak olması ve sık sık elektriklerin gitmesi nedeniyle soğuk su sorunu yaşadıklarını ve aynı sorundan kendilerinin de muzdarip olduklarını ifade ettiler.

Editör: TE Bilişim