Haber Celal Kuzu

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır - Son 10 yılda yaygınlaşan bir gelenek olan, fakat Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından uygun görülmeyen taziye evlerinde "cenaze sahiplerince" yemek verme adetini kaldırmak üzere Hani Kaymakamlığı harekete geçti.

Kamuoyunda bir çok kez Sivil Toplum Örgütleri tarafından da dile getirilen taziye evlerinde yemek dağıtılmasının kaldırılması ile ilgili Hani ilçesinde uygulanmak üzere kararlar alan Hani Kaymakamı Turan Soğukoluk'un bu kararı ilçede taktir ile karşılandı.

Hani ilçesinde başlattıkları bu uygulamanın bölgede örnek olmasını amaçladıklarını anlatan Kaymakam Turan Soğukluk taziye sahibi vatandaşlara yük olunmaması gerektiğini belirtti.

Cenaze sahipleri cenazelerinin üzüntüsünü yaşamaktan ziyade taziyeye gelenlere yemek verme telaşına düştüklerini anlatan Kaymakam Sağukoluk, “Cenaze sahipleri borç para arayışına girmektedirler.  Cenaze sonrası taziye adetinin gösterişe dönüşmesi, abartılı lüks yemek verilmesi, cenazenin ve ölümün ikinci plana atılması, Hem ölen kişinin aziz hatırasına saygısızlık olmakta hem İslami geleneklerimize uymamaktadır” dedi.

Bankadan kredi çekiyorlar

Cenaze sahiplerinin yemek verebilmek için bankadan kredi çekmesi ve faiz ödemesi; ineklerini satması; traktörünü satması; bölüşülmemiş miras üzerinde haksızlıklara yol açması sebebiyle taziye evlerinde cenaze sahipleri tarafından yemek verilmemesi üzerine bir dizi kararlar aldıklarını anlatan Kaymakam Sağukoluk, "Taziye evlerinde yemeğin kaldırılması ile ilgili İmam Hatip Liseleri Müdürleri’nden bir heyet oluşturulması, hutbe ve vaazlerde dile getirilmesi, taziye evlerinin kapısında ve ilçede pankart asılması, imamların ve oluşturulan heyetin telkin esnasında itibaren taziyenin her aşamasında dile getirilmesi, taziyede sadece çay ve su ile yetinilmesi ve alınan bu kararların ise ilçe belediyesi tarafından anons edilmesi gibi kararlar aldıklarını” söyledi.

Hani halkının bundan sonraki süreçte eski güzel geleneklere dönesi gerektiğini belirten Sağukluk, “Taziye evlerinde yemek vermemesi, verenlere itibar etmemesi,  alimleri ile meşhur Hani ilçemizin taziye kültürünün İslam geleneklerine uygun şekilde Diyarbakır iline örnek olması ve cenaze sahiplerine israf boyutunda külfet getirmemesi için alınan bu istişari karara uymasını temenni ederek, Allah-u Teala bütün ölmüşlerimize rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim