Türk Maden ve Mühendisleri Odası (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Yenişehir Belediyesi kayyımının 340 hanenin olduğu Fabrika (İplik) Mahallesi'ni satışa çıkarmasına ilişkin, Mimar ve Mühendisler Odası Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan TMMOB İKK Sözcüsü Ferit Kahraman, mevcut ihale ve satışının durdurulmasını istedi. Son yıllarda Türkiye’de sıkça uygulanan kentsel dönüşüm proje ve programlarının hız kesmeden sağlıksız bir şekilde devam ettiğini öne süren Kahraman, bu uygulamanın Diyarbakır’da Suriçi’nde, yaşanan olaylar sonrasında başladığını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ işbirliği ile on binlerce vatandaşı mağdur etmeye devam ettiğini iddia etti.

Kahraman, Yenişehir Belediyesi kayyımı tarafından Fabrika Mahallesi’nin camii dâhil yaklaşık 50 dönümlük alanın tamamının, Üçkuyu Mahallesi’nde de 2 parselin satışa çıkarıldı” dedi. Kahraman, Fabrika Mahallesi’ndeki hazineye ait alan rayiç bedel üzerinden kentsel yenileme alanı olarak Yenişehir Belediyesi’ne devredildiğini söyledi. Belediye tarafından, daha önce halkın yerinden edilmeyeceği, herkese konutuna karşılık belli bir ücret karşılığında konut yapılacağı sözleri verilmesine rağmen, kendisine devri yapılan 30004 ada 2-3 parsel, 30006 ada 2 parsel ile 30007 ada 1 parsel olmak üzere toplam 4 parsel ve 49 bin 878,64 metrekare alanın satışa çıkarıldığını söyleyen Kahraman, mahallenin 20 Eylül’de satılmak istendiğini belirtti.

Mahalle satışına kadar varan bu ve benzeri uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirten Kahraman, son olarak şunları söyledi:

“Yıllardan beri alanda yaşamlarını sürdüren vatandaşların rızası olmadan hiçbir işlem yapılmamalıdır. Yapılacak satışlar öncelikle vatandaşa sunulmalıdır. İmar affından gelecek gelirler ilgili kanunda belirtildiği üzere kentsel dönüşümlerde kullanılacağı da göz önünde bulundurulduğunda vatandaşa ekonomik destek sunularak çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu yanlış ve vicdana sığmayan, yasal dayanakları kullanılarak yapılacak haksız uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Sorumluluk ve vicdan sahibi tüm kesimleri alandaki halk ile dayanışmaya çağırıyoruz. İhalenin iptali için bütün hukuki girişimleri başlattığımızı kamuoyuna duyuruyoruz.” (M.A)

Editör: TE Bilişim