Türk Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Mardin İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Kızıltepe, Derik ve Artuklu ilçelerinde yüzü aşkın kırsal mahallede Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) tarafından “çiftçilerin borçları” gerekçesiyle sürdürdüğü elektrik kesintilerine karşı açıklama yaptı. TMMOB İKK Mardin İl binasında yapılan açıklamaya, kurul yöneticileri katıldı. Açıklamayı TMMOB İKK Dönem Sözcüsü Mehmet Aslan yaptı.

Kırsal mahallelerde yaşayan yurttaşların borçlarının olup olmadığına bakılmaksızın Dağıtım Merkezi’nden mahalle merkezlerini de içine alacak şekilde tümden enerji kesintisi yapıldığını kaydeden Aslan, “Yıllardır süregelen fatura krizi sorununda çiftçiler ulusal basında hırsızlıkla suçlanmıştır. Pandemi döneminde üretim yapanlara yönelik hükümet tarafından çeşitli destek paketleri açıklanırken, Mardin’in tarım bölgesi olan Kızıltepe, Nusaybin ve Derik’te, DEDAŞ çiftçilerin sulama yaptığı elektrik hattını kesmesi mağduriyetleri katlandırarak artırmaktadır” dedi.

 100 bin insan etkileniyor

 Mardin Ovası’nın Türkiye’nin beşinci büyük ovası olduğunu belirten Aslan, “Hububat ve bakliyat ihtiyacının yüzde 20’sini Mardin Ovası karşılamakla beraber ikinci ürün yetişen bir iklimi olması ekonomiye olan katkılarını göz önüne sermektedir. Ovada sulama amaçlı 7 bin derin sondaj kuyusu bulunmaktadır. 14 bin aile çiftçilik ile uğraşmakta ve yaklaşık 100 bin yurttaş doğrudan etkilenmektedir. 1,5 katrilyon liralık üretimin önü kesilmiştir” ifadelerini kullandı.

 Hatanızdan vazgeçin

 DEDAŞ’ın mahkeme kararlarını hayata geçirmekte yavaş ve ciddiyetsiz yaklaştığını söyleyen Aslan, “DEDAŞ’a açık çağrımızdır. Bu yanlıştan biran önce dönün. Yapılan bu haksız ve hukuksuz uygulamalardan, yurttaşın ve bölge halkının daha fazla mağdur edilmemesi için bir an önce dönün. Zorluklarını yaşadığımız pandemi sürecinde ülkemiz yurttaşlarının kış aylarında çok yüksek gıda fiyatlarına maruz kalmamaları adına hatanızdan vazgeçin.”

Editör: TE Bilişim