Meteoroloji 15. Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Kuzey Afrika üzerinden gelen toz taşınımı hadisesinin bugün sabah saatlerinde etkisini kaybetmesi beklendiği belirtildi. Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Berat Çolak, bu açıklamanın üzerine toz taşınımında dışarı çıkmak zorunda kalan çocuklar ve anne adaylarına uyarılarda bulundu.

“Çocuklarda solunum yolu hastalığına neden olmakta”

Toz taşınımı 6 ile 12 yaş aralığındaki çocuklarda solunum yolu hastalığına neden olduğunu ifade eden Uzman Dr. Çolak, “Kuzey Afrika üzerinden gelecek olan toz taşınımı ilimiz Diyarbakır ve çevre illerde de çok yoğun olarak his edilecek. Bunun la ilgili özellikle 6 ile 12 yaş arası çocukların daha dikkat olmasını öneriyoruz. Çocuklarda belirtilen yaşlarda akciğeri tam gelişmediğinden, öksürük, hırıltılı solunum ve solunum sıkıntısı yaşamaları söz konusu olabilir. Ailelerin buna dikkat etmesi ve çocukları gerekmedikçe dışarıya çıkarmamalarını öneriyoruz. Ayrıca dışarı çıkmak zorunda olduklarında mutlaka koruyucu maske takmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Anne adaylarına da uyarılarda bulunan Uzman Dr. Çolak, “Bu süreçte anne adaylarının da dikkat etmesi gerekiyor. Çöl taşımının yoğun olduğu bugünlerde anne adaylarının dışarı çıkmasını önermiyoruz. Anne adaylarının gebelik hipertansiyona neden olduğunu yapılan çalışmalarda ortaya koymuştur. Anne adaylarının bu süreçte gebelik hipertansiyon şikayetleri ile acil servislerimizde başvuruları olabilmektedir. Özellikle çocuklar ve anne adayları olmak üzere tüm vatandaşlarımızın bu süreç içerisinde dışarı çıktıklarında mutlaka maske takmalarını öneriyoruz. Toz taşımın olduğu günlerde havadaki mikrop sayısı normal günlere göre 4 kat artığından daha dikkatli ve duyarlı olmalarını belirtiyoruz” diye konuştu. (İHA)

Editör: TE Bilişim