DİYARBAKIR - Koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının hızla artığı kentlerin başında gelen Diyarbakır’da günlük vaka sayısının 300 ile 600 arasında değiştiği belirtiliyor. Son duruma ilişkin bilgi veren Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Elif Turan, kentte 3 gün testlerin durdurulduğunu öne sürerek, testler öncesi kendilerine 600 ile 700 vaka sayısının bildirildiğini kaydetti.

Önceki gün testlerin tekrar yapılmaya başlandığını ve kendilerine gelen vaka sayısının 300 bandında olduğunu kaydeden Turan, “Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilerde ilimizdeki vaka artışının ciddi boyutta olduğunu görüyoruz. Sahadan aldığımız veriler vakaların arttığı yönünde. Bu verilere göre, Bakanlığının açıkladığı tablonun üstünde vaka sayısı var. Diyarbakır’da günlük vaka artışı 300’dür. Belki bazı günlerde 400 olabiliyor. Ama ortalama 300 bandında gidiyor. Vaka artışında bir gün 700’den bahsedildi. Bir gün 600’den bahsedildi. Bugün sorduğumda 300-350 arasında. Diyarbakır’da 3 gün test yapılmadı. Test olmayınca sayı düşer elbette. 3 gün boyunca burada test yapılmadı” diye konuştu.

 Hastanelerde yatan hasta sayısı 600

 Tüm il genelinde yatan hasta sayısının 600 olduğunu ifade eden Turan, hasta yoğunluğunun en çok yaşandığı hastanenin Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğuna işaret ederek, burada 200 hastanın bulunduğu, bunlardan 75’inin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüklerini dile getirdi.

Kentteki vaka sayılarını “alarm verici” olarak değerlendiren Turan, kentte 6 Ağustos itibariyle enfekte olan 346 sağlık çalışanı sayısının 84 artarak 430’a yükseldiğini aktaran Turan, “Diyarbakır’da bize ulaşan sayıya göre 430 sağlık emekçisinin enfekte oldu. 6 Ağustos’ta enfekte olan sağlık çalışanı tablosunu yayınladı. O zaman 346 kişi enfekte olmuştu. Son 2 haftada, yani 13-14 günde 84 sağlık çalışını daha enfekte oldu. Bunlar bizim ulaşabildiğimiz, hasta olup belirti gösteren sağlık çalışanları bir de asemptomik, yani belirti göstermeyen sağlık çalışanları da var” ifadelerini kullandı.

 “Birinci basamak güçlendirilmeli”

 Diyarbakır’daki pandemi hastanelerinin ful kapasite ile çalıştıklarını dile getiren Turan, hastalığın yayılmasında etkin faktörlere işaret ederek, “Testi pozitif olanlar evlere gönderiliyor. Bu ciddi bir handikaptır. Bu kişi eve gidene kadar bir sürü kişi ile temas ediyor. Eve gidince aile içi bulaşa sebep oluyor. Biz bu yüzden evde karantinaya alınacak kişilerin de takibinin yapılmasını önemsiyoruz. Filyasyon çalışmalarına önem verilmesini söylüyoruz. Bu süreç şeffaf, toplumsal katılımla yürütülmeli, tabi sağlık meslek örgütlerinin de sürece dahil edilmesi lazım. Toplumun katılımı önemsenmeli. Birinci basamağı güçlendirmeliyiz muhakkak” diye kaydetti.

Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verilerin kendilerine güvenilir gelmemesinin sahadan aldıkları bilgiler olduğunun altını çizen Turan, Bakanlığın verilerinin güvenilmezliğini, “Diyarbakır ve Urfa’da günlük vaka sayısı yaklaşık 300-350 civarında Ankara’da bin civarında şimdi sahadan topladığımız bu verilerle Bakanlığın açıkladığı veriler birbirini pek karşılamıyor. Bir de valiliklerin açıkladığı veriler var. Buna dayanarak diyoruz: Bu veriler bize pek güvenilir gelmiyor” sözleriyle anlattı.

Turan, en fazla koronavirüs vakalarının görüldüğü Diyarbakır ilçelerinin başında Silvan ve Bismil'in geldiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim