Korona virüsünün çivili proteininde çok sayıda mutasyon içeren Omicron varyantı nedeniyle birçok ülkede tedbirler sıkılaştırılırken, BioNTech firmasının CEO'su Uğur Şahin aşılarla ilgili son durumu değerlendirdi. Şahin, Pfizer ile birlikte geliştirdikleri korona virüsü aşısının üçüncü dozda yüzde 70 ila 75 etkili göründüğünü söylese de, Omicron'a karşı şu an için sadece aşıların yeterli olmadığı uyarısı yaptı.

'GERÇEK YAŞAM VERİLERİNİ BEKLİYORUM'

Fransız gazetesi Le Monde'a konuşan Şahin, İngiltere ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden aşı konusunda gelen ön verilere göre Pfizer/BioNTech aşısının Omicron'dan 'üçüncü doz sonrası yaklaşık yüzde 70, ikinci dozdan sonra ise yüzde 20 ila 40 oranında koruduğunu' söyledi. Şahin, aşının Omicron'a karşı koruma oranı konusunda özellikle İngiltere ve Almanya'dan gerçek yaşam verilerini beklediğini belirtti.

Uğur Şahin, Almanya'da yeni yapılan bir laboratuvar araştırmasına göre 'Pfizer/BioNTech aşısının koruma oranının üç dozdan sonra bile üç ay içinde yaklaşık yüzde 25'e düştüğüne' dair açıklamaya da yaklaştı; gerçek yaşam verilerinin incelenmesi gerektiğini söyleyerek "Omicron'a karşı zaman içinde koruma kaybı olacaktır. Bu çok muhtemel ama bunun hızını ölçmemiz gerekiyor" dedi.

Şahin, "Öngörülerimi ön laboratuvar sonuçlarına değil, gerçek yaşam verilerine dayandıracağım. İlk virüse karşı elde ettiğimiz yüzde 95 koruma oranından uzak olduğumu açık. Fakat aşımızın üçüncü dozu hastalığın herhangi bir formuna karşı yüzde 70 ila 75 koruma sağlıyor görünüyor, ki bu bir aşı için genel olarak iyi bir sonuç. Ve daha ağır hastalık açısından bu oranın da ötesinde olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.

'SADECE AŞI YETERLİ DEĞİL, ÜÇ DOZLULAR BİLE BULAŞTIRABİLİR'

Ancak Uğur Şahin sadece aşıların pandemiye son vermeyeceği konusunda da uyarıda bulundu. Şahin, "Üç doz aşı olan kişiler bile hastalığı bulaştırabilir ve özellikle risk gruplarının yanındalarsa, test yaptırmaları gerekecek. Omicron varyantı hâkim hale gelirken, önleyici tedbirler özellikle bu kış hayati önemde olacak" dedi. 

MARTTA OMICRON'A ÖZEL AŞI PLANI

Şahin aynı zamanda, BioNTech'in Omicron'a özel bir mRNA aşısını mart ayına kadar geliştirmeyi planladığını da söyledi.  

Editör: TE Bilişim