İhsan Yılmaz / Özel Haber

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mehmet Sabri Miroğlu, ekinlerin hasadı ve doğadaki diğer otların kuruması ile birlikte, tripsler yoğun bir şekilde sebze alanlarına, pamuk ve mısır gibi kültür bitkilerine geçtiğini söyledi.

“Üreticilerimiz bu dönemde çok dikkatli olmalı, mücadele zamanını kaçırmamalıdır” uyarısında bulunan Miroğlu, “İlk ilaçlama zamanını kaçırmamak için erken fide döneminde özellikle bitkinin yaprak altları ve çiçekler kontrol edilmelidir. Mücadele dönemi kaçırılırsa önemli ekonomik kayıplar meydana gelebilir. Tripsler polifag olup, sebzelerden süs bitkilerine, pamuktan meyve ağaçlarına kadar birçok bitkide zarar meydana getirirler. Enstitümüzde teknik personellerimiz trips  konusunda çalışmalar yürütmekte” dedi.

  Tripslerin Tespit Edilmesi

  Ziraat Mühendisi Miroğlu, Tripsler dar ve silindir vücutlu,  oldukça hareketli sarı veya sarımsı esmer renkli 0.5-2 mm boydaki böceklerdir.  Çok küçük olduklarından çıplak gözle zor fark edilirler.  Genellikle yaprakların alt yüzeyinde bulunurlar. Bitkilerin çiçek, meyve, sap ve yapraklarında özsuyu ile beslenerek zarar oluştururlar. Aynı zaman da beslendikleri bitkilere bazı virüs hastalıklarını taşırlar.

  Trips böceği.

Miroğlu, “Açık veya koyu renkli düz bir zemin üzerine bitkinin yaprak, çiçek ve meyvelerini silkeleyerek tripslerin varlığı tespit edebiliriz” önerisinde bulundu.

  Tripslerin Zarar Şekli

Miroğlu, “Thripsler bitki özsuyunu emerek beslenmeleri sonucunda, genç yapraklar kıvrılır, çiçekler dökülür, bozuk şekilli kalitesiz meyveler oluşur ve sürgünlerin büyümesi duraklar.  Bitkilerde zararlının beslendiği yerler bir süre sonra gümüşi veya beyazımsı bir renk alır. En belirgin zarar şekli, yaprakların alt yüzünde damarlar boyunca oluşan gümüşi lekelerdir. Ayrıca bazı virüs hastalıklarını da taşıyarak dolaylı olarak zarar yapabilirler” uyarısında bulundu.

  Tripslere karşı doğru mücadele nasıl olmalı?

  Miroğlu, "Kültürel önlem olarak zararlı ile bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir. Toprak işlemesi ve yabancı ot mücadelesi yapılmalı ve küçük delikli tül ile seraların havalandırma açıklıkları kapatılmalıdır. Kimyasal mücadelenin gereksiz ve aşırı şekilde yapılması doğal dengenin bozulmasına ve zararlı böceklerin popülâsyonunun daha fazla artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle zararlının mücadelesinde başarılı sonuç almak için kimyasal mücadele dışındaki yöntemlere öncelik verilmelidir.  Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde yapışkan tuzak kullanımı trips popülasyonunu azaltmaktadır. Faydalı böceklerin korunması ve etkinliklerinin artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır" ifadesinde bulundu.

  İlaçlama için konu uzmanlarına danışınız

Miroğlu, “İlâçlamada bitkinin iyice ıslanmasına ve yaprakların alt kısmının da ıslatılmasına dikkat edilmelidir. Bilinçsiz ve yoğun ilaçlamadan kaçınılmalıdır. Tripslerle doğru bir mücadele için il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine veya Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsüne başvurabilirsiniz” dedi.

Editör: TE Bilişim