Güzel ve Güçlü sesinden dolayı Mustafa Kemal Atatürk tarafından "Şark Bülbülü" unvanı verilen ve halk müziğine verdiği katkılarla gönüllere taht kuran Türk Halk Müziği sanatçısı Celal Güzelses'in kabri Vali Münir Karaloğlu’nun talimatıyla geçtiğimiz günlerde yenilendi.

Kültür Daire Başkanlığının Diyarbakır’ın değerlerine yönelik sürdürdüğü proje kapsamında Park Bahçeler Daire Başkanlığının çalışmalarıyla onarılan kabirle ilgili olarak sanatçıyla aynı adı taşıyan torun Celal Güzelses ve Dicle Üniversitesi Türk Halk Müziği Korosu Şefi Hayri Yoldaş, Vali Karaloğlu’na bir teşekkür ziyareti gerçekleştirdi.

Güzelses ve Yoldaş ile bir süre görüşen Karaloğlu, Diyarbakır müziğine, kültürüne emek vermiş, katkı sunmuş isimleri tek tek yad ederek Türk Halk Müziğinde önemli yeri olan Celal Güzelses’in bir değer olarak yaşatılmasının önemine vurgu yaptı.

“Şehirler büyüyebilir. Ancak bu, şehirlerin kültürünü ve iklimini ayakta tutacak değerlere sahip çıkmakla mümkün olabilir. Celal Güzelses’in bıraktığı eserlere ve onun ismine sahip çıkmak da bizim boynumuzun borcudur.” diyen Karaloğlu, Koro Şefi Yoldaş refakatinde Büyükşehir Belediyesi Kent Konservatuarı bünyesinde bilimsel çalışmalar yapılabileceği ve Celal Güzelses adına eserlerinin yer alacağı bir müze açılabileceğini belirtti.

Herkesin dilinde olan ve farklı yörelere ait olduğu düşünülen birçok türkünün Diyarbakır’a ait olduğunu ifade eden Karaloğlu, bunun büyük bir zenginlik olduğunu vurguladı.

Torun Güzelses ise Vali Karaloğlu’na hem Diyarbakır sanatına ve müziğine sağladığı desteklerden hem de kabrin yenilenmesinden dolayı teşekkür etti.

Ziyaret sonrası Güzelses ve Yoldaş, Vali Karaloğlu’na “Şark Bülbülü” Celal Güzelses’in, kendi sesinden, kendi eserlerinin yer aldığı bir taş plak hediye etti.

Editör: TE Bilişim