Fuat Bulut/Özel Haber

Diyarbakır’da atama ve eğitim sezonunun açılması ile birlikte vatandaşlar satılık ve kiralık ev arayışına girdi. Kiralık ev fiyatlarının 4 bin TL’ye yükseldiği kentte emlakçılar da isyanda. Gazetemizekonuşan Diyarbakır Emlakçılar Derneği Başkanı Mustafa Koç, kentte 20 bin konut açığının bulunduğuna dikkat çekerek, devlete “Acilen yeni imar alanları açılsın, inşaat malzemeleri fiyatları aşağı çekilsin” çağrısı yaptı.

İNŞAAT MALZEMELERİ BİR YILDA YÜZDE 200 ZAMLANDI

Diyarbakır Emlakçılar Derneği Başkanı Mustafa Koç, müteahhitlerin 24 Eylül’e kadar aldığı boykot kararını “yerinde bir adım” olarak değerlendirerek, “Dernek olarak bu kararı destekliyoruz” dedi.  Emlak fiyatlarının yüksek olmasının birinci sebebinin inşaat malzemelerinin fahiş fiyatlarda zamlanması olduğunu belirten Koç, “Son bir yıl içerisinde yüzde 250 ve 300 oranında bir artış söz konusu. Örneğin geçen yıl demirin tonu 3 bin TL iken şu an 7 bin 500 TL. Bir metre küp beton geçen yıl 150 TL iken şu an 285 TL. Üçüncü bir neden ise arsa fiyatlarının oldukça yüksek olması.  Bunun da sebebi Diyarbakır’da belediye 10 yıldır yeni imar alanları açmıyor” dedi.

“MÜTEAHHİTLER ARTIK ARSA SAHİPLERİNİN EVİNE GİDİYOR”

Yeni inşaat sahalarının açılmadığı için arsa sahipleri keyfi olarak yüzde 50’den arsasını müteahhiteverdiğini ifade eden Koç, şöyle devam etti:

“Daha önce yüzde 35-38 oranında iken bunda da artış yaşandı. Mesela bir binada 10 daire yapılacaksa 5’i arsa sahibine kalıyor. Hal bu iken müteahhitlerin boykot yapması doğru bir karardır. Arsa sahipleri ve arsaları imara açmayan belediyeler otursun şimdi düşünsün. İmar alanları açılırsa rekabet söz konusu olur. Fiyat aşağı düşer.Eskiden arsa sahipleri müteahhitlerin peşinden koşardı şimdi müteahhitler arsa sahibinin evine kadar gidiyor.”

“DİYARBAKIR’DA 20 BİN KONUT AÇIĞI VAR”

Satılık ev fiyatlarının yanı sıra kiralık evlerin de çok yüksek oranında arttığına dikkat çeken Diyarbakır Emlakçılar Derneği Başkanı Mustafa Koç, “Daire sıkıntısı olduğu zaman kiralık fiyatlar da yükseliyor. TOKİ ve kentsel dönüşümün bizim bölgeye faydası yok. Diyarbakır’da şu an 15-20 bin arasında konut açığı vardır. Acilen yeni inşaat sahalarının açılması, her bütçeye uygun yapıların yapılması şarttır. Yoksa seneye millet çadır da bile yaşayamaz. Çünkü çadır kuracak yer bile yok” diye konuştu.

EV SAHİPLERİ VE KİRACILAR MAHKEMELİK OLUYOR

Fiyatların yüksek oluşu nedeniyle ev sahipleri ve kiracıları her gün sorun yaşadığına dikkat çeken Koç, şöyle devam etti: “Kiracılar ve ev sahipleri birbirine girmiş durumda. Her gün onlarca davalar açılıyor. Kayapınar bölgesinde bazı evler 4 bin TL kira isteniyor. Bırakın asgari ücretli artık memur ev kirasını ödeyemez durumda. Devlet bu duruma el atmalı. İnşaat malzemelerinin fiyatı acilen aşağı çekilmeli. Yeni imar alanlarının açılması lazım. Belediye İmar Daire Başkanı ile görüştüm. Keyfi olarak yüzde 55 ile imara açacağım diyor. Böyle bir keyfiyet olamaz. Ne yazık ki Diyarbakır bu konuda sahipsiz.

Emlakçılara fahiş fiyatta mal satıyor diyorlar. Bugün Diyarbakır’da 300 emlakçı var ama seneye 100 tane bile kalmaz. Çünkü ayakçılar fazla.  Kapıcılar, güvenlikçiler emlakçı olmuş.Emlakçılar gidip vergisini ödeyemezken bakkallar artık emlakçı olmuş. Bu konuda bir denetim yok.”

Editör: TE Bilişim