Haber Fuat Bulut

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi Bahri Zülküf Karakoç, Genel Merkez'in almış olduğu karar doğrultusunda vergi konusundaki taleplerin kitlesel düzeyde kamuoyu gündemine taşınması için Diyarbakır'da "Vergide Adalet Sağlansın" başlığıyla imza kampanyası başlattıklarını açıkladı.

Ofis İstasyon Caddesi'nde yapılan basın açıklamasına Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi Bahri Zülküf Karakoç ile Türk-İş'e bağlı 10 sendika şube başkanı ve yöneticileri katıldı. Basın açıklamasını okuyan Karakoç, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar neticesinde 81 ilde vergi düzenlemesinde iyileştirme talebini içeren imza kampanyası başlatıldığını hatırlatarak, "Emekçiler üzerindeki acımasız vergi yükünü protesto etmek, adaletsiz vergi politikalarının emekçiler lehine yeniden düzenlenmesini ve sosyal hukuk devleti ilkelerine göre belirlenmesini talep etmek için buradayız" dedi.

"İşçiler üzerinde ağır bir vergi baskısı var"

Anayasa'nın "Vergi Ödevi" başlıklı 73. Maddesi'nde "Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür" ifadesinin yer aldığını ifade eden Karakoç, şöyle devam etti: "Bu düzenlemeden amaçlanan herkesin kamu harcamalarını finanse etmek üzere vergi ödemekle yükümlülüğü olduğu, ancak bu ödemenin herkesin malı gücüne göre olması gerektiğidir. Ülkemizde gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu ücret geliri elde edenler oluşturuyor. Ücretli çalışanlar üzerinde hem doğrudan gelir ve kazanç üzerinde alınan hem de dolaylı olarak mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin ağır yükü bulunuyor. Kamu ve özel sektörde çalışan milyonlarca memur ve işçinin gelir vergileri kaynağından kesinti yapılarak ödeniyor. Ücretlerinden kesilen vergiler 'Gelir Vergisi' hasılatın önemli bir kısmını oluşturuyor. Bugün ülkemizde uygulanan vergi politikaları nedeniyle işçiler üzerindeki ağır bir vergi baskısı bulunuyor. işçinin eline geçen net ücret vergi kesintileri nedeniyle yılbaşına göre geçen sürede giderek geriliyor. Ücretli çalışanların net ücreti bir yandan enflasyon nedeniyle satın alma gücünü kaybetmesi ile diğer yandan atan vergi oranı nedeniyle azalıyor."

"Yeni vergi yasası adaletsizlikleri ortadan kaldırmıyor"

Ortalama aylık brüt ücreti 4 bin 500 TL olan bir işçinin Ocak ayında 3 bin 409 TL net alırken, Haziran ayında net ücreti 191 TL daha azalarak 3 bin 218 TL'ye düştüğünü belirten Karakoç, "Bu belge düzeni adil değildir. Hakka ve hukuka uygun değildir. Anayasa'nın ilgili maddesi ile bağdaşmayan bu anlayış sürdürülebilir değildir. TBMM'ye sunulan vergi düzeninde yeni değişiklikleri içeren yasa teklifi emekçilerin beklentilerini karşılamıyor, vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmıyor. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ve sosyal beklentilere cevap getirmiyor. Bu teklifte ücretliler lehine olan ayrım ülkesi yine gözetilmiyor. Ve çalışanların 2005 yılında yüzde 15 20 25 30 35 olan gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranı 2006 yılından bu yana yüzde 15 20 27 35 olarak uygulanıyor. Yetmiyor 2005 yılında gelir vergisi tarifesi brüt asgari ücretin 13,5 katı iken günümüzde 7 kat olarak hesaplanıyor. Çalışanlar her yıl daha fazla vergi ödemek zorunda kalıyor. Bütün taleplere rağmen gelir vergisi tarifesi ücretliler lehine iyileştirilmiyor. Bu uygulama sosyal adaletle bağdaşmıyor" diye konuştu.

Vergide sağlanacak düzenlemelerin emekçilerin lehine olmasını talep ettiklerini kaydeden Karakoç, haksız ve adaletsiz durumun ortadan kaldırmasını beklediklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim