Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2016’da yaşanan olaylarda harabeye dönen Sur İlçesi’nin yeniden imar edildiğini ifade ederek, maddi ve manevi değerleri ihya ettiklerini belirtti.

Vali Güzeloğlu, bir otelde düzenlenen "UNESCO ve Diyarbakır" konulu istişare toplantısında kentin tarihi ve kültürel önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Diyarbakır'ın tarihin her döneminde bir büyük zenginlik ve kültür anlamına geldiğini dile getiren Güzeloğlu, dünya tarihi açısından da Diyarbakır'ın çok özel bir şehir olduğuna dikkat çekti.

Kentin, Anadolu'daki ilk İslam şehri olarak her dine kucak açan hoşgörü şehri olduğunu ifade eden Güzeloğlu, Diyarbakır'ın Türkiye'nin mührü, birlik ve beraberliğin kalesi olduğunu söyledi.

İmar ediliyor

Güzeloğlu, PKK’nin saldırılarında en olumsuz etkilenen yerleşim yerlerinden birinin Sur ilçesi olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bir ihanet içerisinde Sur'un bütün insanlık mirası olan yapılarını, kültür değerlerini yakıp, yıkıp yok ettiler. Camilerimizi, kiliseleri, kutsal bilinen bütün inanç değerlerini bu anlamda yaktılar. Bu ihanet karşısında devletimiz milletiyle kararlı tutumu ve mücadelesiyle bunu bertaraf ederken 53 asker, 12 polis ve 1 güvenlik görevlisini şehit verdik. Bu kahramanların şehadetiyle sadece Sur'da değil diğer bölgelerdeki şehit düşen o kahramanların duruşuyla o tehdit bertaraf edildi. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yıkılan ve yakılan Sur yeniden her yanıyla imar ediliyor. İmha edilen bütün değerler maddi ve manevi ihya ediliyor. Eskisinden daha köklü şekilde geleceğe, insanlığa karşı ortak sorumluluğumuz çerçevesinde kazandırılıyor."

Sur'un yeniden ihyası ve imarı için bugüne kadar devletin harcadığı kaynağın 1,5 milyar lirayı aştığını söyleyen Güzeloğlu, tek amaçlarının insanların mutluluğu, kentlerin kalkınması, gelişmesi ve bunun tüm topluma yansıması olduğunu ifade etti.

Güzeloğlu, "Devletimiz Sur özelinden başlayarak gerek Diyarbakır gerekse bölge genelinde bu tahribatın bıraktığı bütün izleri silen, çok daha ötesinde yeniden imar ve ihya eden bir kararlılık içerisinde. Bunu milletiyle yapmakta. Sur ilçesinde de ilgili Bakanlık ve kurumların çok özel çalışmaları var" dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Mehmet Öcal Oğuz ise, UNESCO'nun kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Diyarbakır'ın çok zengin ve kadim kültüre sahip bir kent olduğunu ifade eden Oğuz, bu coğrafyanın insanlığa temel oluşturduğunu belirtti.

Kültürü bu kadar zengin olan Diyarbakır'ı uluslararası toplum ve dünyayla buluşturmak için bu toplantıyı yapmak istediklerini belirten Oğuz, "Diyarbakır için UNESCO'dan daha fazla neler yapılabileceğini konuşacağız" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim