Haber Celal Kuzu

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Bu yıl ikincisi yapılan “Diyarbakır Gurme 2019 Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı”, TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) desteğiyle TÜYAP Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarın onur konuğu ise Malatya oldu. Fuarda Malatya’ya ait yöresel yemekler Sahne Mutfak’da yapılacak ve ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Fuar açılış törenine AK Parti milletvekilleri M. Mehdi Eker ve Ebubekir Bal, Malatya Valisi Aydın Baruş, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır ilçe belediye başkanları, Ankara, Malatya, Antalya, Çanakkale, Tekirdağ, Batman, Şırnak, Elazığ, Van, Doğubeyazıt, Nusaybin oda ve borsa başkanları ve heyetleri, Tüyap Anadolu Fuarları A. Ş. Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer, Ender Saraç, İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı İlkay Gök, gastronomi yazarları, akademisyenler, blogerlar şefler katılım sağladı.

10 bin yıllık geçmişi var

Fuarın açılış konuşmasını Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu yaptı. Güzeloğlu, 10 bin yıllık geçmişe sahip Diyarbakır’ın lezzet mirasının tanıtılması ve geleceğe aktarılması açısından fuarın büyük önem taşıdığını söyledi.

Güzeloğlu, “Diyarbakır’ın markalaşmasını yemek alanında ve üretilen ürünler bağlamında çoğaltmak gerekir. Büyükşehir Belediyesi olarak Diyarbakır’ın bütün lezzetlerinin yaşatılması ve bu tatların herkese ulaşması için Mutfak Sanatları Merkezi kurulmasını içeren bir proje başlattık. Bunu yakın bir zamanda dünyaca ünlü aşçıların katılımıyla bir lezzet ve görsel şölene dönüştüreceğiz” dedi.

TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ Genel Müdürü Server Seçer ise, geçen yıla göre bu yıl fuarın yüzde 50 büyüdüğünü, 45 ilden 172 firmanın fuara katılım sağladığını ve fuar stant alanında yüzde 82 oranında bir büyüme gerçekleştiğini belirtti.

Destek verenlere teşekkür etti

Fuarda konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi ve fuara destek veren yerel kuruluşlara teşekkür ederek sözlerine başladı.

Kaya, her şeyin birbirine benzemeye başladığı küreselleşen dünyada yerelin korunması, yerel kültürel değerlerin sürdürülmesinin oldukça önemli olduğunu belirtti. Özellikle Diyarbakır gibi farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bir kent için yereli korumak, yereli koruyarak ulusal ve uluslararası pazarlara açılmanın temel öncelikleri olduğunu aktardı.

Kaya, GAP İdaresi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile gastronomi alanında çalışmalar yaptıklarını, Keçi Burcu’nu sunum alanı, Sur’da tarihi bir yapıyı da gastronomi atölyesi olarak işleteceklerini belirtti.

AK Parti Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır ilinde gerçekleştirilen başarılı organizasyon için destek veren kurumlara teşekkür etti. Eker, Diyarbakır ilinde yöresel yemeklerde meyve ve koyun ve keçi etinin bir arada kullanıldığını, Diyarbakır menşeili tarımsal ürünlerin yöresel lezzetlere tat verdiğini aktardı.

Malatya onur konuğu

Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya’dan selam getirdiklerini aktardı. Anadolu kültürünün en önemli özelliklerden birinin misafirperverlik ve zengin sofralar olduğunu belirterek, Diyarbakır’a gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür etti.

Fuar açılış 21 metrelik Diyarbakır örgü peyniri ve Diyarbakır çöreği ile yapıldı. Daha sonra Diyarbakır yöresel ürünler sergisi gezildi ve Diyarbakır Ciğer Tadım Atölyesi gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim