Haber Nermin Zengin

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Mevlüde Tütenk’in cenazesinde yetiştirdiği profesörler, doktorlar, mühendisler, esnaflar, yazarlar, gazeteciler ve her meslek grubundan yüzlerce kişi katıldı. Mevlüde hocanın kocamış öğrencileri mezarlıkta eski hocaları için gözyaşı döktü. Mevlüde hocanın öğrencilerinden olan ve aynı zamanda öğretmen olup onunla birlikte aynı okulda görev yapan Ali Fevzi  Bağcı ‘’hocam patenti olmayan orijinal biriydi’ dedi.

Kocamış öğrencileri göz yaşı döktü

Diyarbakır’ın en gözde liselerinden biri olan Ziya Gökalp Lisesi’nde yaklaşık 30 yıl öğretmenlik yapan Mevlüde Tütenk, binlerce öğrenci yetiştirdi. Kız ve erkek öğrencileriyle küfürlü konuşmalarıyla bilinen ve u nedenle kendisine ‘Deli Mewlo’ lakabı takılan Mevlüde Tütenk,  öğrencileri arasında hayli seviliyordu. 

Yetiştirdiği öğrencileri arasında profesörler, doktorlar, gazeteciler, yazarlar, mühendisler, her gruptan esnaflar bulunan  Mevlüde Tütenk, önceki gün gece saatlerinde fenalaşarak Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Öğrencisi olan profesörler ve doktorların ilgilendiği Mevlüde Tütenk tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Kentte hocaların hocası olarak bilinen Mevlüde Tütenk için ilk olarak 30 yıl öğretmenlik yaptığı Ziya Gökalp Lisesi’nde dün sabah saatlerinde öğrencileri ve meslektaşları tarafından anma düzenlendi. Lise bahçesinde düzenlenen anmadan sonra Mevlüde Tütenk’in cenazesi ambulansla Yeniköy mezarlığına götürüldü. Hocaları Mevlüde Tütenk’in öldüğü haberini alan öğrencileri ve bazı okul müdürleri ve meslektaşları Yeniköy mezarlığına akın etti. Öğle namazından sonra Yeniköy Camii’nde Mevlüde hoca için cenaze namazında sevenleri bir araya gelerek saf tuttu. Cenaze namazından sonra Mevlüde Tütenk’in tabutu omuzlarda taşındı. Mevlüde hoca defin edilirken, kocamış öğrencileri gözyaşlarını tutamadı.

O patenti olmayan biriydi

Mevlüde Hocanın öğrencilerinden biriyken öğretmen olup Ziya Gökalp Lisesi’nde hocasıyla birlikte görev yapan Ali Fevzi  Bağcı, hocasının eşsiz biri olduğunu söyledi. Bağcı, hocasıyla ilgili şunları söyledi:

“Ona ‘Ana’ diyorduk kendine münhasır yapısı olan benzeri olmayan her yönüyle mükemmel olan bir öğretmenimizdi.  Kendisiyle de birlikte çalıştık. Bazen kahramanları halklar yaratır. Kahraman deyince akla ne gelir savaş kazanmış ve halkına mutluluk veren kahraman gelir.  O ne savaş kazanmıştır ne de bir yazardır. Ama halka inmesini o kadar iyi bilen bir kişidir ki, gönül yoluyla halka inmesini bilen biriydi. Dostuna dosttu.  Karnı aç olanı tok eden biriydi. O patenti olmayan orijinal bir insandı. Bazen ettiği küfürlerden bahsedilir. Onun küfürleri karşısındaki insana gidene kadar derman olurdu. Tükürürdü, bağırırdı. İnanın o tükürükler zemzem suyu gibiydi. Bir çınar devrildi diyelim. Ama o çınarın meyveleri şu anda mühendistir, avukattır, doktordur, yazardır, profesördür, milletvekilidir. Onun önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Mevlüde Tütenk'in cenaze törenine  yaşı ilerlemiş eski öğrencileri de katılarak efsane öğretmenlerini son yolculuğuna uğurladı. Yıllar sonra bir araya gelen bazı öğrencileri daha sonra birlikte hatıra fotoğrafı çekti.

Editör: TE Bilişim