DİYARBAKIR - Korona virüs risk grubunda düşük riskli iller arasında bulunan Diyarbakır'da esnaf kepenk açmaya başladı. Yeni kontrollü normalleşme kapsamında iş yerlerini açıp temizliğe başlayan esnaf, vatandaşlara tedbirlere uymaları çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korona virüste yeni kontrollü normalleşme süreci kararlarını açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine risk gruplarına göre alınacak tedbirlere ilişkin genelge gönderdi. Genelge kapsamında düşük risk grubunda yer alan Diyarbakır’da esnaflar, 4 ayın ardından dün sabah saat 07.00 itibariyle dükkanlarını açmaya başladı. İş yerlerinin önünü temizleyen ve hem genel hazırlık hem de müşteri bekleyen esnaf, vatandaşlardan maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymalarını istedi.

"İş yerimizi açtık, hayırlı olsun"

İş yerlerini sabahın ilk saatlerinde açtıklarını belirten internet kafe işletmecisi Remzi Bingöl, "20 yılı aşkındır burada internet kafe işletiyorum. İş yerimizi açtık ve öncelikle millete ve memlekete hayırlı olmasını diliyorum ama 1 yıla yakındır perişan olduk. Dükkanlarımızın kapalı olması ve üzerine kira ödememiz ile vergiler belimizi büktü. İnşallah bundan sonra düzelir ve bir daha kapatılma olmaz. Bundan sonra vatandaşların da bizlerin de kurallara daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Sağlık için vatandaşlarda da kurallara uymasını bekliyoruz” dedi.

"Herkesin kurallara uymasını bekliyoruz"

Uzun süre sonra ilk defa dükkanını açtığını belirten çay ocağı işletmecisi MenafBüyim ise "30 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Önceki gün Cumhurbaşkanımız açıklama yaptı. Durum bizler açısından çok iyi oldu. Uzun süreden beri ilk defa iş yerimizi bu saatte açtık. Herkes için hayırlı uğurlu olsun. Maske ve hijyen kurallarına uyuyoruz. Herkesin de uymasını bekliyoruz" diye konuştu.

Diyarbakır Valiliği’nden açıklama

Diyarbakır Valiliği, yeni kontrollü normalleşme kapsamında daha önce kentte alınan kısıtlama kararlarının yürürlükten kaldırıldığını duyurdu.

Açıklamada, düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri ile kıraathane ve çay bahçesi gibi iş yerleri için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşullarının göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması oranının uygulanacağı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecektir. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19.00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir. Çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel al şeklinde, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek olup ayrıca işyeri içerisinde hizmet sunamayacaklardır.

Okullar açıldı

2 Mart Salı günü itibariyle tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda ülke genelinde yüz yüze eğitime başlanılacağı aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

“Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca kaymakamlar ve ilgili kurumlarca belirtilen esaslar doğrultusunda uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.”

Editör: TE Bilişim