Haber Fuat Bulut

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır'da bulunan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin dün gerçekleştirdiği Olağanüstü Genel Kurulu'nda olaylar çıktı. Polisin biber gazıyla müdahale ettiği olaylar sırasında tekmeler ve yumruklar havada uçuştu.

Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapılan Olağanüstü Genel Kurulu'nda ilk olarak Divan Üyeleri için seçim yapıldı. Mevcut Başkan Abdullah Çetinkaya ile eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Mustafa Aslanhan iki ayrı liste sundu.

Aslanhan'ın Divan için önerdiği liste 86 oy alırken, Çetinkaya'nın listesi ise 74'te kaldı. Bu sırada yaşanan kısa süreli gerginliğin yatışmasının ardından Aslanhan, mevcut delegelerle başkanlık seçiminin yapılmasını içeren önerge sundu. Bu önergenin kabul edilmesinden sonra ortalık karıştı.

Başkan listeleri yırttı

Hükümet Komiseri'nin çabaları da yetersiz kalınca salona giren emniyet mensupları, taraflara biber gazıyla müdahale etti. Bu sırada mevcut Başkan Abdullah Çetinkaya, delegelere "Bana güvenin 1 ay sonra seçimi yapacağım ama bugün seçim olmasın" dedikten sonra Divan Üyeleri'nin elindeki listeleri yırttığı görüldü.

Ortalık savaş alanına döndü

Salonun dışına taşan gerilim, çevik kuvvet ekiplerinin gelmesinden sonra da devam etti. Tarım İl Müdürlüğü bahçesinde yüzlerce kişi tekme ve yumruklarla kavga etti.

Olaylar sırasında Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin eski Başkan Yardımcısı Mustafa Aslanhan'ın burnu kırıldı, kulak zarı patladı. Yaralanan 20'den fazla kişi önce hastanelere giderek darp raporu aldı, ardından da karakolda ifade verdi.

Genel Kurul, Hükümet Komiseri'nin tuttuğu tutanak doğrultusunda "güvenlik" gerekçesiyle ertelendi.

Mevcut yönetim yolsuzlukla suçlanmıştı

Diyarbakır Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nde yaşanan yolsuzluk, evrakta sahtecilik iddiaları üzerine eski Yönetim Kurulu ve Başkan Yardımcısı Mustafa Aslanhan Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

CİMER’e de başvuran Aslanhan, usulsüz işlemler nedeniyle yönetim ile hep karşı karşıya geldiklerini, birliğin amaç ve hedeflerinden sapmasına neden olduğunu, Başkan Yardımcısı olmasına rağmen muhasebe kayıtlarının ve karar defterleri gibi önemli evrakların kendisinden saklandığını iddia etmişti.

Söz konusu iddiaları 3 Temmuz 2019 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'na, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kontrolörler Başkanlığı’na ilettiğini kaydeden Aslanhan, usulsüz bir şekilde kendisinin yönetimden düşürüldüğünü kaydetmişti.

Aslanhan’ın iddiaları üzerine Ankara’dan görevlendirilen 4 kontrolör, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nde inceleme yapmıştı.

Editör: TE Bilişim