DİYARBAKIR - 2018 yılında coğrafi işaret tescili alan ve Karacadağ havzası ile, Çınar, Hazro, Çermik ve Kocaköy’de üretimi gerçekleştirilen Karacadağ Pirinci’nin hasadı Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu’nun yaptığı ilk hasatla başladı.

Hasatta konuşan Karaloğlu, “Diyarbakır’ımız gerçekten bir üretim merkezi, özellikle tarımsal üretimde dünyanın en verimli toprakları üzerindeyiz. Geçen mısır hasadında da söylemiştim; yukarı Mezopotamya'da bereketli hilalin tacındayız” dedi. Karaloğlu, Karacadağ’ın Diyarbakırlılar için sadece sönmüş bir volkandan öte olduğunu ifade ederek, Karacadağ’ın medeniyetler beşiği, kadim bir kültür, bir şiir, bir tarih olduğunu söyledi.

Kendine has özellikleriyle özgün Karacadağ Pirinci’nin, Diyarbakırlı vatandaşların emeği ve alın teriyle taşların arasında gerçekleştirdikleri tarım faaliyetleri sonucu üretildiğini belirten Karaloğlu, Diyarbakır’ın tescillenerek coğrafi işaret almış birçok ürününün bulunduğunu dile getirerek karpuz, kadayıf, örgülü peynir gibi Karacadağ Pirinci’nin de bu kapsamda olduğunu ifade etti.

Konuşmasının devamında Karacadağ Pirinci’nin özelliklerine de değinen Vali Karaloğlu, “Karacadağ’ın bazaltik topraklarında yetiştiği için organik değeri yüksek aynı zamanda bizim burada çiftçimiz diğer bölgelerdeki kültür çeltiğinde olduğu gibi bir tava sistemi sulama yapmıyor. Bu bölgedeki sulama doğal sulama. Karacadağ’ın kar sularından ve kaynak sularından gelen ve sıcaklığı 8 ile 10 derece olan soğuk bir su ile çeltiği suluyor. Diğer bölgelerde kültür çeltiği yapılan yerlerde 18 derecenin üzerinde olması gerekiyor su sıcaklığının ancak bizim bölgemize özgü Karacadağ pirincinde 8 ile 10 derecelik soğuk kar suları ile bu çeltik sulandığı için zaten lezzetli ve doğallığı yüksek” dedi.

Üretim aşamasında çiftçilere yönelik Devlet desteğine de vurgu yapan Karaloğlu, devletin çiftçiye dönüm başına 66 liralık mazot ve gübre desteği olduğunun, aynı zamanda kilogram başına da 10 kuruş destekleme yapıldığının altını çizdi.

Konuşmasının sonunda, “Karacadağ Pirinci’nin hem marka değerini yükseğe çekmemiz gerekiyor hem de diğer pirinçlerin Karacadağ Pirinç adı altında satılmasına da engel olmalıyız. Yani sadece bu bölgede özgün, bu bölgede yetişmiş olan pirincin Karacadağ pirinci olarak piyasaya sürülmesini de denetlememiz gerekiyor ki hem kalitesini arttıralım, hem de çiftçimize olan gelir miktarını arttıralım” diyen Karaloğlu, çiftçilere hasatlarının bereketli olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.

Hasat alanından sonra yıllarca Halkbank Şehit Haşim Türkoğlu İmam Hatip Ortaokulu’na bir ziyarette bulunan Vali Karaloğlu, yaptığı incelemeler sonrası çocuklara hediyeler verdi.

Ayrıca, Karaloğlu, yetkililere okulda devam eden tadilatın hızlı bir şekilde tamamlanması ve öğrencilerin kullandığı sıraların yenilenmesi talimatını verirken Kaymakamlığın bu konuda gerekli desteği sağlamasını istedi.

Editör: TE Bilişim