Haber Fuat Bulut

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2015'te, "Dünya Mirası Listesi"ne alınan Diyarbakır Surları'na ait taşların sökülüp satıldığı iddiası, Diyarbakır Valiliği'ni harekete geçirdi.

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, önceki akşam twitter hesabından yaptığı açıklamada, "UNESCO Dünya Kültür Mirası, Diyarbakır’ın kalbi ve insanlık tarihinin tanığı Surları tahrip edenler emniyet birimlerimizce gözaltına alınmış ve haklarında adli tahkikat başlatılmıştır. Surlara zarar veren ve tahrip edenlere karşı kararlılıkla mücadele edilecektir" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, olayla ilgili üç kişinin gözaltına alındığı ve ifade işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

Polis ve zabıtadan operasyon

Bu gelişmelerin ardından dün öğlen saatlerinde gözaltına alınanlardan birinin oturduğu Alipaşa Mahallesi Simar Sokak'a baskın düzenlendi. Baskında çevvik kuvvet ve zabıta ekipleri ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Diyarbakır Bölge temsilcileri de hazır bulundu. Yetkililerin, "Sur taşları olmasa bile bu taşlar tarihi eser kategorisinde" tespiti üzerine belediye ait kepçe sokağa girdi.

Bıçak, benzin ve taşla direndiler

Bu sırada üst üste istiflenen bazalt taşlarının üzerine çıkan bir genç ve iki kadın, müdahale edilmesi halinde kendilerini benzinle yakacaklarını söyledi. Sokaktaki bir binaya çıkan üç çocuklu bir anne de polisin geri çekilmemesi halinde çocukları ile birlikte kendini aşağı atacağını söyledi.

Kaymakam devreye girdi, olay bitti

Zaman zaman atılan taşlarla ortam gerilse de araya Sur Kaymakamı ile Sur Emniyet Müdürü'nün girmesiyle uzlaşıya varıldı. Polis ve zabıtaya direnenler, bazalt taşlarını 2015’teki hendek olaylarında yıkılan avlulu evlerinden çıkardıklarını ve bir kısmını da para karşılığı bir polis komiserinden aldıklarını iddia etti.

Protestocular arasında yer alan bir kadın, "Gelinim bu taşları almak için 8 tane bileziğini bozdu. Allah'tan reva mı? 5 yıl önce aynı taşları çöpe atan devletti. Bugün neden suç olsun ki? Bizim paramızı versinler, taşları alsınlar" diyerek, polise tepki gösterdi.

Editör: TE Bilişim