Diyarbakır-Elazığ karayolu üzerinde bulunan 129 hektar alandaki mera bölgesi, iki yıl önce Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından ruhsatlandırılması ardından Tekstil İhtisas OSB’ye devredildi. Tekstil İhtisas OSB, proje kapsamında bölgede 400 milyon TL değerinde bir yatırımla 60 farklı tesis kurmaya başlayarak proje alanının sınırlarına duvar örülmeye başlandı. Projenin hayata geçmesinin ardından bölgede bulunan birçok tapusu olmayan ama elektrik ve su hattı verilen evler yıkıldı. Yıkım firma sahipleri ile bu evlerde oturan yurttaşlar arasında varılan anlaşmalar sonucu yapıldı. Bu yıkımdan sonra duvarın örülmesine devam edilirken Dökmetaş Mahallesi’nde 4 ev için daha yıkım kararı alındı. Ancak ev sahipleri kendi evlerine düşük fiyat verilmesi nedeniyle firma sahipleri ile anlaşmadı. Bu dört ev şimdi ise Yenişehir Belediyesi tarafından yıkımla karşı karşıya kaldı.

 Mahallede hayvancılık ve tarımla uğraşan yapı sahipleri, kendilerine yıkım için teklif edilen ücretlerin çok düşük olduğunu belirtti. Mera alanlarından çıkmaları halinde başka bir iş yapamayacaklarını ve geçinemeyeceklerini ifade eden yapı sahipleri, yetkililerden ya yıkım kararının durdurulmasını ya da taleplerinin kabul edilmesi çağrısında bulundu.

 ‘YIKIMA KARŞIYIZ’

 Mera bölgesinde yaklaşık 40 yıldır yaşadıklarını, geçimlerini hayvancılık ve tarımla sağladıklarını belirten mahalle sakini Faruk Aktaş, insanlara iş istihdamı sağlayacak olan projeye asla karşı olmadıklarını sadece olası yıkımda mağdur olacaklarını ifade etti. Evlerin yıkılması halinde 8 aileden oluşan 80 kişinin ciddi anlamda mağdur olacağını aktaran Aktaş, “Sırf bu bölgede tekstil fabrikaları kurulacak diye devlet bu alanı iş insanlarına tahsis etmiş. Tamam güzel burada istihdam da sağlansın ama burada istihdam sağlanacak diye insanlar mağdur edilmemeli. 4 bina hakkında yıkım kararı var. Her bina 2 katlı ve her katında nereden baksan 10 nüfus var, toplamda 80 kişi yapıyor. Burası yıkılırsa bu 80 kişi, bu karda kışta nereye gidecek, bu kış perişan oluruz. İstihdam sağlanmasın demiyoruz ama başka bir yerde istihdam sağlansın. Başka bir yerde fabrika kurulsun. Aynı zamanda fabrikayı yapıldığı yerin kaydırma olanakları var. Fabrikayı biraz kaydırsalar evler yıkılmayacak” ifadelerini kullandı.

 HAYVANLARI SATTILAR

 Yıkılması planlanan yapıların, proje içerisinde fabrikaların yeşillik alanı olarak kullanılacağını sözlerine ekleyen Aktaş, mahallede tapusu olan evlerin olduğunu bir tek kendilerinin olmadığını kaydetti. Aktaş, “Fabrikayı biraz kaydırsalar evlerimiz yıkılmayacak. Daha önce hayvancılık yapıyordum yoğurt, peynir satıyordum. Fabrikanın temelleri atıldığı gibi hayvanları satmak zorunda kaldım. Birkaç tane ineğimiz kaldı. Hayvanlar gidince nakliye işi yapmaya başladık. Şimdi tarımla uğraşıyorum. Her bir ev için 300 bin TL para veriyorlar bu cüzi bir miktar değildir. Bunu kabul etmiyoruz. Paradan çok evlerimizin yıkılmamasını istiyoruz. Buradan göçersek şehirde ne yaparız” şeklinde ifadelerde bulundu.

 Konuya ilişkin konuşan OSB yöneticisi bir isim, yaptıkları bütün işlemlerin hukuki olduğunu, hukuksuz bir işlem yapmadıklarını, bunun dışında herhangi bir bilgi veremeyeceklerini söyledi. (M.A)

Editör: TE Bilişim