Sedat IRMAK

Diyarbakır’ın en çok dinlenen radyo istasyonu olan Doğan 21 Fm’de her hafta Perşembe ve Cuma günleri yayınlanan Güneydoğu Ekspres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ercan Akkar ile TV21 Genel Yayın Yönetmeni Taner Özbay’ın hazırlayıp sunduğu Soru-Cevap programının bu haftaki konuğu Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın oldu.

 

“1997’de sayısı 7 olan hukuk fakülteleri şimdi 120 çıktı”

Diyarbakır Barosu sayısal olarak büyük bir baro olmasa da Türkiye ve bölgede önemli bir yere sahip olduğunu belirten Baro Başkanı Av. Cihan Aydın, “Şuanda bin 340 civarında üyemiz bulunmaktadır. Civarı diyorum, çünkü her gün birkaç yeni meslektaşımız bizlere katılmaktadır.240’a yakın stajyerimiz var. Bu demek oluyor ki, 6 ay sonra 240 kişi daha baromuza katılacaktır ve çok hız bir nüfus artışımız bulunmaktadır. Tabi bu Diyarbakır barosuna has bir durum değil, bu Türkiye’deki diğer baroların kronik sorun haline geldiği bir durum var ortada ve bunun başlıca nedenleri ise çok sayıda hukuk fakültesinin bulunmuş olmasıdır.1997 yılında sayısı 7 olan hukuk fakülteleri şuanda 120’i aşmış durumdadır. Çok okul açarak yada çok üniversite açarak bunun çözümü olmaz önemli olan eğitim kalitesinin artırılması ama maalesef Türkiye’de eğitim kalitesinde çok ciddi bir düşüş var.” dedi.

 

“Diyarbakır’da yeni bir adliye binasına ihtiyaç var”

Adliye ek binasının taşınması ve vatandaşların mağdur olacağı yönündeki konulara ilişkinde değerlendirmelerde bulunan Av. Aydın, “Yer tercihi bizim mesleki faaliyetlerimizi iyi yürütmemiz açısından son derece sıkıntılıdır. Diyarbakır adliyesi 5 parçaya bölünmüş durumdadır. Bu gerçekten mesleki faaliyetimizi iyi yürütmemizi etkiliyor. Otogar civarında bir yerin kiralandığı söyleniyor, tabi bu bizim çalışma koşullarımız için çok problemli bir mesele olacaktır. Aynı gün içerisinde 5 veya 6 farklı yere gitmek zorunda kalacağız. Tabi bu durum vatandaş açısında da çok problemli olacaktır. İstinat mahkemesinin Diyarbakır’da açılmasına olumlu bakıyoruz fakat, Diyarbakır’da adliye binaları her biri yer olacağına Diyarbakır’da adliye ve mahkemelerin bir bütün olarak bir yerde olması ve bütün ihtiyaçları karşılayacak bir adliye binasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun çalışmaları ama bütçe ve ekonomik değişimler bunun önünde duruyor. Bundan dolayı uzayacağını düşünüyorum”  ifade etti.

 

“Savcıların harekete geçmesi gerekir”

28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklaması sırasında çıkan çatışma esnasında hayatını kaybeden dönemin baro başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne ilişkinde değerlendirmelerde bulunan Baro Başkanı Av. Cihan Aydın, “Rahmetli Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin ölümünden 3 yıl gibi uzun bir süreyi geçtik ve neredeyse cinayetin başladığımız günkü yerdeyiz. Ortada bir dosya var ama sonuç ve mesafe alma açısından hiçbir gelişme yok, hiçbir şüpheli yok, hiçbir tanık yok ve deyim yerindeyse faili meçhul bir dosya olarak duruyor. Bu olayla ilgili Cumhuriyet savcılarının normalde delil toplamada sınırsız yetkileri bulunuyor. Daha önce kamuoyuna açıkladığımız ve Londra’da hazırlanan rapor, istenilseydi eğer, bunun benzeri veya aynısını Türkiye’de TUBİTAK gibi benzeri kurumlarda da bu rapor hazırlanabilinirdi. Ama hazırlanmadı Londra Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda kuvvetli suç şüphesi bulunan polis memurları açık bir şekilde raporda ifade edilmiş, bu rapora istinaden cumhuriyet savcılarının harekete geçmemesi için bir neden bulunmamaktadır. Rapora istinaden cumhuriyet savcıları kuvvetli suç şüphesi bulunan kişileri çağırıp ifadelerini alıp veya tutuklamalarının önünde her hangi bir engel dahi yok ve bizlerin beklentisi de bu yöndeydi. Cumhuriyet savcıların harekete geçmesi lazım ve bizler 3 yıldır bunu bekliyoruz, bir süre daha bunu gözlemleyeceğiz. Bu konuda gelişme sağlanamaz ise daha önce söylediğimiz gibi yüksek yargı makamlarına ve belki AHİM’e başvuru yapacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim