Alman NDR televizyon kanalına göre bu ödeme sistemi INSTEX (Instrument In Support Of Trade Exchanges) olarak adlandırılıyor.

Fransa Dışişleri ve Ekonomi Bakanları gelecek hafta içerisinde böyle bir bağımsız mali kurumun her an oluşturulabileceğini açıkladı.

Avrupalılar aylardan beridir, Amerikan yaptırımlarını aşmak delmek amacıyla bir çeşit “barter” sistemi olan “Vehicular ad hoc network (VANETs)” isimli mekanizmayı hayaya geçirmeyi tartışıyor. Sözkonusu mekanizma, İran’ın petrol ve gaz ihracatları ile İran’ın AB’den hizmet ve mal satın alımları arasında değiş tokuş (trampa) operasyonlarını düzenlemeyi öngörüyor.

Trampa ya da diğer bir adıyla “Barter” sistemi, geçen yıl Rusya, Fransa, Çin, Almanya, İngiltere, Avrupa Birliği ve İran tarafından ortak bir açıklama ile duyurulmuştu. Bu sistem, para kullanmaksızın ürünlerin değişimiyle (takas) yapılan ticaret olarak biliniyor. Alacak-verece ilişkisi firmaların kendi aralarında değil, barter havuzuna doğru yapılıyor.

ABD yönetimi, Mayıs ayında İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra yeniden yaptırımlara döndü. ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer anlaşma konusunda “yalan” söylediğini savunuyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, tüm ziyaretlerinde İran’ın anlaşmaya uyduğunu açıkladı. Son olarak ABD istihbarat servisleri yıllık küresel tehditler raprunda Trump’ı yalanlayarak, ABD’nin tek taraflı olarak çekilmesine rağmen İran nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerine uymaya devam ettiğini not etti. Aynı raporda İran’ın anlaşma ile arasına mesafe koymasının tek nedeninin ABD yaptırımları olacağı vurgulandı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim