Fuat BULUT

DİYARBAKIR’IN Merkez Yenişehir İlçe Belediye Başkanı Belgin Diken, kayyum döneminde belediyenin gereksiz harcamalarla borçlandırıldığını öne sürerek, “Uşak’tan kandil simidi alınmış, İşsizlik tavan yapmışken hobileri için at çiftliği kurulmuş, bu kentin spor takımları maddi imkansızlıklar içinde boğuşurken, Malatya’daki spor kulüplerine yardım yapılmış. Halkın deyimiyle duvara bir çivi çakılmamış hizmet anlamında. Bir enkaz devraldık. Biz, bu enkazın altındaki ölüyü diriltmeye geldik” dedi.

 

Belediyenin kapılarını Güneydoğu Ekspres Gazetesi’ne açan Belgin Diken, nasıl bir belediye devraldıklarını, göreve geldikten sonra neler yaptıklarını ve geleceğe dair neler yapacaklarını gazetemize anlattı. Yenişehir Belediye Başkanı Belgin Diken’e yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

*Göreve geldikten sonra ilk olarak neler yaptınız?

Bildiğiniz üzere 15 gün gecikmeli olarak mazbata aldık. Belediyeye adım attığımız gün ilk iş olarak kapı önündeki bariyerleri kaldırdık, başkanlık katında dışarıda tel örgüler vardı. Bunları toplattık. Personellerin geliş gidişinde bir kart girişli veya imza sistemi yoktu. Gelen personelleri kontrol etme açısından imza düzenine başladık. Hangi birimde kaç personel çalışıyor, kimler geliyor bunun fizibilitesini çıkardık. İşe gelmeden bankamatik üzerinden maaş alan personeller var. Üç Toyota pikap, bir makam aracımız olmak üzere 4 aracımız kaymakamlığa son gün hibe edilmiş. Makam aracımız iade edildi. Üç aracımızı meclis kararıyla geri alma talebinde bulunduk.

*Belediyenin mali tablosu nedir?

Yenişehir Belediyesi’ni 178 milyon borç ile devraldık. Bir enkaz devraldık diyebilirim. Biz bu enkazın altındaki ölüyü diriltmeye geldik. Halkın deyimiyle duvara bir çivi çakılmamış hizmet anlamında. 2,5 yıl içerisinde köylerdeki taziye evlerimiz dahi 25 yıllığına Diyanet’e devredilmiş. Eski kadın yaşam merkezlerimiz, birçok bina ve parklar içindeki yapılarımız devredilmiş. Meclis toplantımızdaki ilk konumuz bu devirlerin tahsisi oldu.

“AT ÇİFTLİĞİNİN MANTIĞINI HENÜZ ANLAMIŞ DEĞİLİZ”

*Kayyum döneminde kurulan bir de at çiftliği var. Hangi amaçla yapılmış ve ne kadara mal olmuş?

2 milyona yakın bir bütçeyle at çiftliği kurulmuş. Burada 4’ü midilli olmak üzere toplam 6 at bulunuyor. İşsizliğin hat safhada olduğu bu bölgede at çiftliği kurmanın mantığını hala anlamış değiliz. Gelir sağlayan bir yatırım yok, istihdam sağlamak için iş alanı yaratılmamış, kooperatifleşme adına hiçbir proje yok. Sadece seçimden bir gün önce paket yardımları yapılmış.

“HARCAMALARIN TESPİTİ İÇİN KOMİSYON KURDUK”

*Kısa vadede neler yapacaksınız?

Masrafları azaltmaya çalışıyoruz. Örneğin; iş sağlığı ve güvenliğine 16 milyonluk bir bütçe ayrılmış. Bu bölüme 3 sağlık çalışanı alınmış, fakat hiçbiri işe gelmiyor. Bunların maaşlarını kestik. Gelmeyen personellere ödeme yapılmayacak. 90’a yakın stajyer alınmış. Bu bölüm 67 milyonluk bir gideri oluşturuyor. Tabi ki ihtiyaç var, ama aşırısı bütçeyi zorluyor ve kısıtlamaya gitmek zorundayız. Harcamalarda tasarrufa gidiyoruz. Masrafları yarıya indiriyoruz.

Kayyum dönemdeki harcamaların araştırılması için bir komisyon kurduk. İlginç durumlarla karşılaştık. Örnek verecek olursak; Malatya’da üç tane futbol takımının forma gibi birçok ihtiyacına büyük miktarda harcama yapılmış. Yenişehir Belediyespor Kulübü Derneği kurulmuş. Bu derneğin faaliyetleri için 201 bin lira harcama yapılmış. Amatör liglerde bile olmayan bir kulübe amatör futbolcu transferi için 13 bin 500 TL ödenmiş. Halkın takımı olan Diyarbekirspor ve Amedspor’a tek kuruş harcama yapılmamış. Yüklü miktarda paralarla Uşak’tan kandil simidi bile alınmış.

Halkın istekleri doğrultusunda neler yapabilirizi tartışıyoruz. İş istihdam ve kadın projeleri ağırlıkta olmak üzere birçok çalışmamız olacak. Kadın semt pazarı kurulacak. Tarımsal anlamda kooperatifleşmeye gidilecek. Halkın iradesiyle alınmış belediyeleri halkın iradesiyle yöneteceğiz.

Editör: TE Bilişim