DİYARBAKIR - Bölge Tabip Odaları (Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak, Van-Hakkari), cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin Diyarbakır Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenlendi. Bölgedeki tabip odalarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda açıklamayı Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, Kürtçesini ise Tabip Odası Genel Sekreteri Orhan İlim okudu.  Demir, geçmiş yıllarda cezaevi koşularının düzeltilmesi, işkence ve kötü muamelelerin önlenmesi amacıyla tutkular  tarafından sıklıkla açlık grevi eylemlerinin yapıldığı Türkiye’deki cezaevlerinin yine açlık grevleriyle gündemde olduğunu öne sürdü.

Demir, birçok mahpusun açlık grevini sürdürdüğü ve her hafta yeni katılımların olduğu bilgisinin kendilerine ulaştığını iddia ederek, milletvekili seçilmesine rağmen halen Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutulan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminin bugün itibari ile 67. günü geride bıraktığını söyledi.

Kendilerine ulaşan son bilgilere göre, 5 Ocak 2019 tarihi itibari ile 20’ye yakın cezaevinde 226 kişi ile devam eden açlık grevi eylemlerinin Türkiye’nin tüm cezaevlerine yayılma eğilimi gösterdiğini öne süren Demir, “Tabip odaları olarak bizler açlık grevinde olan tutukluların durumlarını yerinde görmek, gerekli muayenelerini yapabilmek, açlık grevinin eylemciler üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerini anlatmak ve B1 vitamininin alınmaması durumunda ortaya çıkabilecek olumsuzlukları iletmek üzere bir heyet oluşturarak Diyarbakır Ceza İnfaz Savcısı ile bir görüşme gerçekleştirdik. Diyarbakır ceza infaz savcısı tarafından açlık grevi eylemini yapan mahpuslarla görüşme, bağımsız bir heyet tarafından kamuoyunda merak konusu olan sağlık durumlarını tespit ve muayene etme talebimizin iletildiği Adalet Bakanlığınca uygun görülmemiştir. Muayene talebimizin olumlu karşılanmaması nedeniyle cezaevindeki tutukluların sağlık durumlarına ilişkin bilgileri açlık grevcilerin ziyaretçileri ve avukatlar aracılığıyla takip etmekteyiz” dedi.

Geçmiş yıllardaki açlık grevleri ve sonuçlarını hatırlatan Demir, Cezaevlerinde devam eden açlık grevlerinde bir daha ölümlere ve kalıcı hasarlara tanıklık etmek istemediklerini söyledi. Demir, şunları söyledi: “Bizler bölge tabip odaları olarak başta hükümet ve ilgili bakanlıkların esas çabayı göstermesi gerekenler olduğunu belirterek tüm kurum ve kuruluşları açlık grevindeki tutuklularda ölümler yaşanmadan çözüm için çaba harcamaya çağırıyoruz. Ölümlerin ve kalıcı hasarların tekrar yaşanmaması için herkesi duyarlı ve sorumlu olmaya, geç olmadan gerekli adımları atmaya davet ediyor, Adalet Bakanlığı’nın başta tabip odaları olmak üzere insan hakları savunucularının açlık grevi yapılan cezaevlerini ziyaret ve muayene etmesine izin verilmesi talebimizi bir kez daha yeniliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim