Sedat IRMAK

DİYARBAKIR - Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 4 yıl önce yıkıma uğrayan Sur ilçesinde Bakanlık öncülüğünde yürütülen çalışmalarla ilgili incelemelerde bulundu.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, AK Parti Diyarbakır Milletvekili M. Mehdi Eker, Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Cumali Atilla, Sur İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Abdullah Çiftçi, kurum müdürleri eşlik etti.

 

İncelemede Diyarbakır evlerini gezen ve burada çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Kurum, daha sonra yakılarak kullanılamaz hale getirilen ve sonrasında devam eden restorasyon çalışmalarını incelemek üzere Kurşunlu Camii’ne geçti. Burada da çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Bakan Kurum, basın mensuplarına caminin yakılmış olduğu dönem ile restorasyon sonrası durumu gösteren fotoğrafları gösterdi.

 

Millet Bahçeleri çalışmalarını inceledi

Buradan ayrılan Bakan Kurum, İçkale Müze alanında yapılan Millet Bahçesi şantiye alanına geçerek,  Vali Güzeloğlu’ndan Millet Bahçesi’nin son durumu ile ilgili bilgi alarak, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

 

 

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları çerçevesinde Sur’da büyük bir dönüşüm projesini başlattıklarını belirten Bakan Kurum, “Tarihe, kültüre büyük zararlar veren terör örgütünün yıktığı evleri, kiliseleri, camileri yeniden onarmak için büyük bir azim ve gayretle çalışmaları sürdürüyoruz” dedi

 

"AK Parti belediyeciliğini vatandaşa sunmamız gerekiyor"

 

Suriçi’nde bin 500 tescilli binamızın yapımını hızlı bir şekilde sürdürdüklerini ifade eden Bakan Kurum, “ Vatandaşlarımızın burada gezebilmeleri için millet bahçelerini yapıyoruz. Şu an üzerinde bulunduğumuz alan Diyarbakır’a kazandırdığımız Millet Bahçesi. Bu anlamda iki Millet Bahçesi’ni bitirdik ve stadyumun olduğu alanda da üçüncü Millet Bahçesi’nin inşaatına da en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Marka şehirlerin yapılabilmesi vatandaşın yaşam kalitesinin arttırılması amacı ile altyapıdan üstyapıya birçok projeyi bizim belediyelerimiz ile AK Parti belediyeciliği ile gönül belediyeciliği ile vatandaşımıza sunmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

“Sur, eski Sur’dan daha güzel olacak”

 

Konut olarak bin 500 tescilli eserin olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, "Burada konut olarak bin 500 tescilli eserimiz var. Bunların 320'sinin bir ay içinde ihalesini gerçekleştireceğiz. Bu ihaleleri de gerçekleştirdiğimiz zaman bir otel bölgesi düşünüyoruz. Butik otellerin yer aldığı, buraya gelen vatandaşlarımızın, turistlerimizin bu otellerde ikamet edeceği ve vakit geçirebileceği butik oteller düşünüyoruz. Bununla ilgili de otellerin ihalesini gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla 1-1,5 ay içerisinde burada ihale edilmemiş, yapımına başlanmamış hiçbir inşaatımız kalmayacak. İnşallah bu proje bittiği zaman Sur, eski Sur’dan daha güzel, Diyarbakır eski Diyarbakır’dan daha güzel bir hal alacak. Kurşunlu Camii’nde ilk ezan sesini ise Cumhurbaşkanımız inşallah Diyarbakır’a gelecekler. Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile valiliğimiz programı organize ediyor, inşallah o zaman ilk ezan sesini de duyuyor olacağız” diye konuştu.

 

Bakan Kurum ve beraberindekiler yapılan incelemenin ardından Sur ilçesinden ayrılarak şehit ve gazi yakınları için verilen yemeğe katıldılar.

Editör: TE Bilişim