Sedat IRMAK

DİYARBAKIR- Alışverişlerde kullanılan naylon veya plastik poşetler, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ücretli olacak. Peki ne değişecek, insanlar aldıkları ürünleri yine poşetle taşıyacak ancak bu kez kullandığı poşet kadar ücret ödeyecek.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenleme kapsamında 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren plastik alışveriş poşetleri tüm satış noktalarından ücretli olarak alınacak. Alınan bu karar üzerine farklı görüşleriyle tanınan Diyarbakır Kültür,Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, önemli açıklamalarda bulundu.

 

“Önemli olan mikrobu öldürmek”

 

Poşetlerin ücretli olmasının temelde poşet kullanımını önleyemeyeceğini savunan Aksu: "Burada önemli olan mikrobu öldürmek,  ücretli olmuş ya da olmamış bunun bir önemi yok. Önemli olan soruna yönelik alternatif çözümler ortaya koymak lazım” dedi. 

 

“Herşey doğaldı, sonradan herşey naylona döndü”

 

Eskiden alışverişlerde plastik poşet yerine kese kağıdı kullanıldığını ve asla çevreye hiç bir zarar vermediğini belirten DİKTUMDER Başkanı Aksu,"Özellikle marketlerdeki alışverişlerde kullanılan naylon poşetlerin ücrete tabi olması hiç bir şeyi değiştirmez. İnsanlar bu kez parasını ödeyerek kullanırlar. Eskiden kese kağıdı vardı ve her yerde bunlar kullanılırdı. Hatta çocukluğumuzda okunmuş eski gazeteleri, kiriş yardımıyla kese kağıdına dönüştürerek bunları dükkanlara satardık. Eskiden poşet yoktu,  kese kağıtları oldukça revaçta olan bir durumdu. Sonra global dünyanın gereksinimlerine dayalı olarak heryerde naylon poşetler çıktı, hem sağlığa  hem de doğaya çok zararlı hammaddelerden yapılan poşetler türedi. Geçende basında okuduğumuz bir haberde Uganda'da bir belediye başkanı kentte herkesin evinin önünü temizlemesi yönünde bir zorunluluk getirmiş, O kent bu kararın ardından her taraf mis gibi, tertemiz olmuş. Bunlar geçmişte Diyarbakır'ın özünde kültüründe olan güzelliklerdi. Diyarbakır'da yıllar önce herkes evinin önünü sabah ezanından itibaren pırıl pırıl ederlerdi. Herşey doğaldı, sonradan herşey naylona döndü, kenti güzelleştiren gelenekler kaybolmaya yüz tuttu" diye belirtti.

 

“Kese kağıdına dönüşümün tam zamanıdır“

 

Daha önce bazı ülkelerde hatta Ayvalık, Kadıköy ve Adalar Belediyesi gibi ilçe merkezlerinde naylon poşet kullanımına yönelik yasaklar getirildiğini ancak denetim ve uygulamadaki aksaklıklar nedeniyle başarılı olamadıklarını altını çizen Aksu, "Çözüm mikrobu yok etmek ve öldürmek, sağlığa zararlı naylon poşet yerine kese kağıdı veya çevreye duyarlı örneğin muz kabuğundan veya çevreye duyarlı doğal hammaddelerden üretilmiş poşetler kullanılmış. Geçmişte kullanılan bez poşetler veya filelerin, kese kağıdına dönüşün tam zamanıdır. Mikrobu öldürmedikten sonra ücrete tabi olması sorunu kökten çözmüyor" dedi."

 

“Kadınlara bir katkı olmuş olur“

 

Son olarak Büyükşehir Belediye Başkanlarına ‘da örnek bir uygulama önerdiğini belirten DİKTUMDER Başkanı Aksu, “Buradan Diyarbakır için çok güzel bir öneri getiriyorum. Bu kentte tüm alışverişlerde gelin poşeti yasaklayalım. Kese kağıdına dönüşü ilk kez Diyarbakır’da uygulayalım. Bu tüm dünyada ses getirecek bir uygulamadır. Yine evlerde veya sektörde kese kağıdına yönelelim. Bunu seçilecek olan  belediye başkanına öneriyorum ve başaracağımızdan en ufak bir kuşkum yok. Ancak elbette bu işin sıkı bir denetimi ve cezai müeydesi olması lazım. Gelin bu dünyada Diyarbakır'da bir ilk olsun. Ayrıca okunmuş çöpe giden tonlarca atık gazetelerin geri dönüşümü sağlanır, bu ülke ekonomisine de çok büyük bir katkı sağlayacağı gibi hemde evlerde bu işi yapacak kadınlara da bir katkı olmuş olur " şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim