Sedat IRMAK

 DİYARBAKIR - Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Diyarbakır Valiliğini ziyaret etti.

 

Ziyarette, Bakan Kurtulmuş’a önceki dönemler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, ve beraberindekiler eşlik etti.

 

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut ve İlimiz üst düzey yöneticileri tarafından karşılanan Bakan Kurtulmuş ve önceki dönem Bakan Eker Valilik Şeref Defterini imzaladı. Daha sonra Valilik makamına geçen Bakan Kurtulmuş ve beraberindekiler, Vali Güzeloğlu ile bir süre görüştüler.

 

 Görüşmede basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Güzeloğlu şunları söyledi: “Sayın Bakanım sizleri sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyor şahsım ve tüm Diyarbakırlılar adına hoş geldiniz diyorum. Bizim hedefimiz bir kadim şehir, bir tarih şehri, bir inanç, bir kültür şehri Diyarbakır’ı tüm boyutlarıyla hem turizme konu etmek, hem de kalkınmasına katkı sağlamak. Kadim şehrimiz Diyarbakır huzur ve güven içerisinde sosyal ve toplumsal alanda her geçen gün daha iyiye giden, her yanıyla gelişen, güzelleşen, bir süreç içerisinde birlik ve beraberliğimizin tesis edildiği bu ortamda önceliğimiz ve sosyal ve ekonomik kalkınma” dedi.

 

İstanbul’dan sonra en zengin il

Güzeloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyoner liderliğinde tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da toplumun gelişmesi, ekonomik kalkınmanın gerçekleşmesi ve İnşallah beklediğimiz hedeflere geçilmesi noktasında, içerisinde ortak bir heyecanı paylaşıyoruz. Özellikle zatıâlinizin sorumlu olduğu kültür ve turizm perspektifinde Diyarbakır’ımız sadece ülkemiz için değil, dünyamız içinde de çok önemli bir merkez, Türkiye'de tescilli kültür varlığı açısından İstanbul’dan sonra en büyük ve en zengin il olmanın, 33 medeniyete ev sahipliği yapmanın, bereketli hilalin Dicle kıyısında tarihin her döneminde medeniyet geçmişinden bugüne çok özel bir kent kimliğine sahip olmanın mutluluğunu ve şüphesiz sorumluluğunu taşıyoruz. Ayrıca inancımızın aziz ve muazzez şehri, 639 da İslam la tanışan, şereflenen ve o günden bugüne bir İslam, ezan ve Kuran kenti olan peygamber ve sahabeler kenti Diyarbakır’dayız. Bölücü terör örgütünün ihaneti sonrasında oluşturdukları tahribat ve yıkım sonrasında çok şiddetle ve süratle yeniden bunları onaran, tarihi eserlerin restorasyonunu gerçekleştiren ve bugün sadece Diyarbakır değil, dünyaya hitap eden bir altyapı zenginliğinde de onları tamamlayan bir perspektifteyiz. İlk 4 ayda kesinleşen Diyarbakır'daki turist sayımız yaklaşık 135 bin–150 bin bandına geldi, bu perspektifte baktığımız zaman bu yıl 500 bin turisti hedeflemiş bir kent olarak bu hedefi gerçekleştireceğimiz görülüyor.  Bütün Turizm işletme belgeli tesislerimizde doluluk yüzde yüz, tescilli ve turizm belgeli tesisimizde devam eden 16 yatırım belgeliyi kattığımız zaman 5 bin yatak perspektifi ve toplamındayız. Ama şüphesiz Diyarbakır’a yetmediği açık olan bu yatak sayısının artması ve yatırımlarının çoğalmasında Büyükşehir Belediyemizle ortak bir işbirliği içerisindeyiz. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki ciddi bir talebi de ve bu anlamda ilgiyi de alıyoruz. Dünya Turizm Yazarlar Ve Gazeteciler Birliğinin 2019 ‘Altın Elma’ ödülünü Diyarbakır’a tevdi edildi. Özellikle Bakanlığınızın desteklediği Kültürel çalışmalar kapsamında Zerzevan Kalesi gibi geçmişten bugüne Diyarbakır’ın kimliğiyle ve kendisiyle çok önemli tanınan perspektifteki çalışmalar bir marka ödülü Diyarbakır’a getirdi. Bizim hedefimiz bir kadim şehir, bir tarih şehri, bir inanç, bir kültür şehri Diyarbakır’ı tüm boyutlarıyla hem turizme konu etmek, hem de kalkınmasına katkı sağlamak. Ben zatıâlinize tüm bakanlık yetkililerimize Sayın Başbakanımıza, Sayın Cumhurbaşkanımıza ve şüphesiz her konuda çok büyük desteklerini sağlayan Sayın bakanımıza içtenlikle şükranlarımı arz ediyorum.”

 

 Sahabeler şehri

Vali Güzeloğlu’ndan sonra bir konuşma yapan Bakan Kurtulmuş şunları söyledi: “Bugün burada Diyarbakır'da bulunmaktan duyduğum memnuniyeti bir kere daha ifade etmek isterim hakikaten Diyarbakır Anadolu'nun en önemli kadim şehirlerinden birisi, bir medeniyetler beşiği. Onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış birisi UNESCO dünya kültür mirası içerisinde yer alan önemli bir şehrimiz, ayrıca peygamberler şehri, veliler şehri, sahabeler şehri, sanatçıların, edebiyatçıların, yaşadığı bir şehir, her tarafında kültürün, büyük medeniyet yerlerinin hâkim olduğu bugün de onların izlerini sürebileceğimiz çok değerli bir şehrimiz. Bu şehre yapılan her türlü hizmet her türlü takdirin, övgünün üstündedir. Ondan dolayı sizlere ve bu şehre hizmet eden belediye başkanımız ve diğer bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

 

İftar yemeğine katıldı

Yapılan açıklamalardan sonra Bakan Kurtulmuş ve Vali Güzeloğlu’nun karşılıklı hediye takdiminin ardından beraberindekilerle valilikten ayrıldı.

 

 

Bakan Kurtulmuş, önceki dönem Bakan Eker ve Vali Güzeloğlu, Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti.

 

Belediye ziyaretinin ardından Bakan Kurtulmuş, önceki dönem Bakan Eker, Vali Güzeloğlu ile birlikte Dağkapı Meydanında iftarda bir araya geldi.

 

Konsere katıldı

İftar programının ardından Bakan Kurtulmuş, önceki dönem Bakan Eker, önceki dönem Bakan Arzu, Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler tarihi Hasanpaşa Hanında esnaf ve vatandaşlar bir araya gelip sohbet etti. Daha sonra Ulucaminde kılınan yatsı ve teravih namazının ardından İçkale’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen farklı dillerden ilahilerin seslendirildiği Diyar-ı Huzur konserine katıldı.

Editör: TE Bilişim