Sedat IRMAK

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde kentin en büyük mahallesi olma özelliği taşıyan Bağcılar'da kadın ve erkek pazarcılar arasında, pazar yeri tartışması sebebiyle gerginlik yaşandı. Erkek pazarcılar kadınlara ayrılan mahallede bir sokak illerde pazar kurma girişimi, kadın pazarcılar tarafından protesto edildi.  Kadınlar ve erkekler arasında sık sık tartışmalar yaşanırken, çıkan gerginliğe olay yerine gelen polisler müdahalede bulunarak erkek ve kadınların arasında set oluşturdu.

“Bu çirkin görüntüye sebep veren insanlar utansın”

Bağlar Pazarcılar Derneği Başkanı Veysi Belli, Bağcılar Mahallesi'nde pazar açmak için belediyeye defalarca dilekçe verdiklerini belirterek şunları söyledi; "Belediyeye 20'nin üzerinde dilekçeyi resmi olarak verdik. Bunların yanıtını hep olumsuz aldık. 400 bin nüfuslu Bağcılar Mahallesi'nde 80 bayan pazarcılık yapıyor. Eski Bağlar'da 400-450 bin nüfus var ve bin 500 esnaf orada pazarcılık yapmaktadır. Biz nerelere gittiysek kapıları kapattılar. Burada bir rant vardır. Bizim esnafımızın pazarları iç içedir, mağdurdurlar. Belediye yönetimi bize izin vermiyor. İzin de almadığımız için bugün bu caddeyi işgal etmişiz. Bu çirkin görüntüye sebep veren insanlar utansın. Bu görüntü bize de ters geliyor ama buna sebep olan kişiler utansın. 20 tane dilekçemiz var. Kesinlikle biz geri dönmeyeceğiz. Esnafımız mağdurdur. 2 kilometrelik alan içerisinde 14 tane pazar kuruluyor. Bağcılar Mahallesi'nde 80 tane bayan burayı işgal etmiş. Onlar da ekmeğindedir. Hatta dedik ki gelin pazarı beraber kuralım. Bunu bile kabul etmediler. Bizim davamız ekmek davasıdır."

“Hiçbir şekilde hiç kimse bizi ciddiye almadı”

Bağlar Pazarcılar Derneği Başkan Yardımcısı Ramazan Kılıç da 25 yıldır pazarcılık yaparak geçimini sağlamaya çalıştıklarını belirterek, "Kadınlarla karşı karşıya kalmamızın tek nedeni belediye yöneticileridir. Burası Bağcılar'dır. Bağlar'ın bir parçasıdır. 25 yıldan beridir toplam bin 300 pazarcıyla eski Bağlar'daki çok dar bir alanda, mahallede, sadece bir pazarın kurulması gereken yerde biz, haftanın 5 günü pazar kuruyoruz. Henüz kadın pazarının temelleri atılmamışken biz, Bağlar Belediyesine gelip buradaki halkımızın mağduriyetini dile getirip resmi başvurularda bulunduk. Pazarlarımızın iç içe olduğunu, birbirine çok yakın olduğunu, dolayısıyla pazarcının mağdur olduğunu söyledik. Birkaç pazarımızın Bağcılar'a alınması yönünde 8 yıldan beridir mücadele veriyoruz. Hiçbir şekilde hiç kimse bizi ciddiye almadı. Eski pazarcıların burada hak ve hukuklarının olmadığı yönünde bize kesin cevap verdikten sonra bugün itibariyle burada pazar açmaya çalışıyoruz” dedi.

“Diyarbakır genelinde pazar açmama eylemi yapacağız”

Arkadaşlarımız, kadınların kurduğu alanlara uzak caddede pazar kurma girişiminde bulunduğunu ifade eden Kılıç, "Bu koskoca alanda, 400 bin nüfusun yaşadığı alanda 100'e yakın kadın pazarcı grubu var. Bizim onların tezgâhında gözümüz yok. Pazarcı arkadaşlarımız, onların kurmuş olduğu alanlara uzak bir caddede pazar kurma girişiminde bulundu. Yaklaşık 40-50 kadının, sanki buranın fedaisiler ve bu alanın mülkü onlara aittir, sabahtan beridir bize etmediği hakaret, küfür kalmamıştır. Erkek pazarcılarımız, onlar kadın olduğundan dolayı sadece izlemişler ve zaman zaman alkışlamışlardır. Gelişen nüfusla beraber Bağcılar'a en az 2 tane pazarımızın atılmasını talep ediyoruz. Kadınların kurmuş olduğu alanlardan uzak olsun. Yöneticilerin tutarsız davranışları, bizi oyalamaları, kesin bir çözüme gitmemeleri ve her seferin bir taktikle bizim tansiyonumuzu düşürmeleri sonucunda bugün gördüğünüz gibi bütün esnafın sinir patlaması şeklinde bir durumla karşı karşıya kaldık. Kadınlara saygımız var. Bizim onların ekmeğine, tezgahına bir kastımız yoktur. Onlar da çoluk çocuğuna ekmek götürüyor. Bu caddeyi seçmemizin tek nedeni kadın pazarlarının en uzak caddelere olması. 3-5 kilometre uzaktadır. Bu alan çok büyük, vatandaşın yoğun talebi var. Burası kadınları etkilemeyecek bir alandır. Yetkililer bu sorunumuza bir cevap vermezse bütün Diyarbakır pazarlarının desteğini arkamıza alıp Diyarbakır genelinde pazar açmama eylemi, akabinde de hali kapatma eylemleri yapmayı düşünüyoruz. Kadınların da mağdur olmaması şeklinde bir çözüm istiyoruz belediyemizden" şeklinde konuştu.

“Belediyenin izni yok”

Bağlar Kadın Pazarcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hazal Tunç, erkek pazarcıların şuanda bulundukları alanı işgal ettiğini belirterek, "Belediyenin hiçbir izni yok, encümen kararı yok, meclis kararı yok. Belediye Başkanı ile yeni görüştüm. 'Kesinlikle bizim iznimiz yok. Biz onları işgalci olarak görüyoruz. Emniyete yazı yazdık. Emniyetin kaldırması gerekiyor. Bizim gücümüz onları kaldırmaya yetmez' diyor. Bizim karşı sokakta pazarımız var. 3 yıl biz burada pazarcılık yaptık. Buradan kaldırdılar o sokağa verdiler. Burada boşluk oluştuğu için erkek pazarcılar buraya gelmeyi düşünüyor. Kaymakamlığa, belediyeye dilekçe vermişler hepsinde de red kararı çıkmış. Bunlar da korsan olarak kurmaya çalışıyor. Biz sonuna kadar buradayız. Yasaya göre en az 3 kilometre olması gerekiyor ama aramızda bir sokak var. Bunlar buradan kalkmayana kadar biz eylemimize devam edeceğiz" dedi.

“Korsan olarak pazar açmaya çalışıyorlar”

Erkek pazarcıların bölgeyi terk etmesi ile birlikte Kadın pazarcıların bekleyişi devam ederken, konuyla ilgili görüştüğümüz yetkililer ise, burada pazar açılması için belediye meclis kararının olması gerektiğini bildirdi. Meclis kararı olmadığı için her iki tarafın da korsan olarak pazar açmaya çalıştıklarını bildirdi.

Editör: TE Bilişim