Diyarbakır’da Aile Ekonomisi ve Beslenme üzerine 30 yıl çeşitli  eğitim alanlarında  çalışmalar yürüten Eğitimci Filiz Parlak bu kez Diyarbakır yöresine ait  Ermenice, Arapça, Kürtçe, Zazaca dillerinde ve Diyarbakır lehçesine ait  tariflerinde yer aldığı 350 yöresel yemeği Hevselin Bereketi kitabında bir araya getirdi.

TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi, Diyarbakır Hevsel Mutfağı Araştırma ve Tanıtma Derneği Kurucu Başkanı Filiz Parlak Diyarbakır Tarihi Zerzevan Konağında, Diyarbakır’ın yemek kültürü üzerine bir söyleşi düzenledi. Söyleşide tarihten günümüze Diyarbakır’ın mutfak kültürü ele alınarak yöresel yemeklerin tarifleri verildi.

1964 Diyarbakır Doğumlu Emekli eğitimci iş kadını Filiz Parlak, Diyarbakır’da 30 yıl çeşitli eğitim alanlarında yapmış olduğu çalışmalara bir yenisini daha ekledi. 2002 Yılında Diyarbakır iline ait Meftune isimli  kültürel yemek kitabını yazan Parlak,2004 yılında Meftune-Diyarbakır mutfağının geliştirilmiş ikinci kitabını çıkardı. Aradan geçen 17 yıl’ın ardından bu kez 4 farklı dile ait Diyarbakır’a has 350 farklı yemeği gün yüzüne çıkardı.

Diyarbakır’da uzun yıllar eğitimci olarak görev yapan Parlak, Diyarbakır’ın ülkemizin tarihi, kültürü ve yöresel zenginliği ile adını sıkça duyurmuş kentlerinden biri olduğunu belirterek,’’ Bir hayli uzun bir geçmişinin ve dolu bir tarihinin olması şehir hakkında merak edilen de birçok şey olduğu anlamına geliyor. Özellikle Diyarbakır mutfağı yöresel lezzetleri deneyimlemek için tercih edebileceğiniz en dolu mutfaklardan biridir. Diyarbakır’ı yöresel lezzetleri ile bu kadar ünlü yapan birçok faktör bulunuyor. Bu faktörlerden ilki ise şehirde uzun yıllardır yaşamın sürüyor olmasıdır. Bundan yüzyıllar öncesinde dahi yaşam izleri olduğu bilinen Diyarbakır oldukça yoğun bir kültüre sahip. Birçok kültüre ev sahipliği yapan bu toprakların her kültürden aldığı bazı izler de bulunuyor. Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri de bu nedenle oldukça zengindir. Hevselin Bereketi kitabımda bu topraklarda yaşam sürmüş Ermenice, Arapça, Kürtçe, Zazaca dillerinde ve Diyarbakır lehçesine ait 350 yemeğimizin yanı sıra yerel ürünlerle yapılan yeni reçeteleri de ele aldım.’’ dedi.

Editör: TE Bilişim