Sedat IRMAK

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80'inci yıl dönümü, Diyarbakır, Ağrı, Batman, Bingöl, Elazığ ve Mardin’de düzenlenen çeşitli törenlerle anıldı.

 

Diyarbakır’da ilk olarak merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Anıt Park'ta gerçekleşen çelenk sunma töreniyle başlayan anma programına, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 7'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cuma Atilla, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından, Ulu Önder Atatürk'ün hayatını kaybettiği saat 09.05'te 2 dakikalık siren eşliğinde saygı duruşunda bulunulurken, buradaki anma programı, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla birlikte Türk Bayraklarının yarıya indirilmesiyle buradaki tören sona erdi.

 

Daha sonra Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde devam eden anma programında, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, "Atatürk ve 10 Kasım" konulu konuşmasında Atatürk'ün hayatından kesitler aktardı.

 

Öğrencilerden Rumeysa Kocağa, "Mustafa Kemal'i düşünüyorum", Mehmet Sait Dağdelen "Mustafa Kemaller tükenmez" adlı şiiri okunurken, edebiyat öğretmeni Gizem Tanış ve Türkçe öğretmeni Mustafa Koç da Atatürk'ün hayatı konulu sunum yaptı.

 

Programda, Yüzbaşı Barış Çepiç ve Yüzbaşı İbrahim Özgen, "Atatürk'ün Asker Kişiliği" konulu barkovizyon sunumunu ve Güzel Sanatlar Lisesi Türk Halk Müziği Korosu'nun verdiği konserin ardından anma programı sona erdi.

 

D.Ü’de tören düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80. yıl dönümünde Dicle Üniversitesi'nde düzenlenen törenle anıldı.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikalinin 80. yıl dönümü nedeni ile DÜ'de tören düzenlendi. Programa, DÜ Rektörlüğü temsilen Genel Sekreter Dr. Kenan Yakuboğlu, akademik ve idari personel ile davetliler katıldı. DÜ Rektörlüğü temsilen Genel Sekreter Dr. Kenan Yakuboğlu’nun DÜ Tıp Fakültesi önündeki Atatürk Anıtına çelenk koymasıyla anma programı başladı.

 

Saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla birlikte 2 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Dr. Öğr. Üyesi Bedrettin Kolaç, ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni Kurucu Vizyonu’ adlı bir sunum yaptı.

 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80. yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde çeşitli etkinliklerle anıldı.

 

Lice ve Kulp’ta anma etkinliği

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80. yılında Diyarbakır’ın Lice ve Kulp ilçesinde çeşitli etkinliklerle anıldı.

 

Lice

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80. yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde çeşitli etkinliklerle anıldı.

 

Lice İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Çelik'in Atatürk anıtına çelenk sunması, 2 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, ADEM Kültür Merkezi'nde ilçedeki öğretmen ve öğrencilerin hazırlamış olduğu etkinlikle devam etti.

 

Anma programında bir konuşma yapan Kaymakam Çelik, büyük şahsiyetlerin fikirleriyle, eserleriyle, fedakar gayretleriyle anıldığını ve ülke olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, İstiklal Savaşın başkumandanı, bağımsızlığın sembolü cumhuriyetin kurucusu olarak gururla andıklarını söyledi. Kaymakam Çelik, Kurtuluş Savaşı'nda istiklal ve istikbali için canı pahasına mücadele eden milletin kararlılığını, cumhuriyetin kuruluşuna yaptığı öncülükle geleceğe taşıyanları ebediyete intikalinin 80. yıl dönümünde rahmet, minnet ve şükranla andığını dile getirdi.

 

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından yazı ve şiirler okundu. Atatürk portresi, oratoryo ve slayt gösterisi ile program sona erdi.

 

Kulp

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 80. yıl dönümünde, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde anıldı.

 

Atatürk'ün ölümünün 80. yılı dolayısıyla Kulp İlçe Hükümet Konağı önünde tören düzenlendi. Kulp Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Dülgeroğlu tarafında anıta çelenk sunumu ile başlayan törende Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu.

 

Türkiye’nin hemen her yerinde olduğu gibi Kulp’ta da hayat durdu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından göndere çekilen bayrak yarıya indirildi. İlçedeki anma töreni Saat 9.30’da Kulp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çok amaçlı Konferans salonunda devam etti.


10 Kasım Atatürk’ü anma programı kapsamında ilçe genelinde öğrenciler arasında yapılan resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere, Kulp Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Dülgeroğlu tarafından çeşitli ödüllerin verilmesiyle tören sona erdi.

 

 

Ağrı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 80’nci ölüm yıl dönümü dolayısıyla Ağrı’da da anma töreni ve çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Sabah saatlerinde Abide Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na Vali Süleyman Elban ve 12. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Faruk Metin tarafından çelenk sunulması ile başlayan programda 2 dakikalık saygı duruşundu bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

 

Burada sona eren programın ardından anma programına Ağrı Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde Cumhuriyet Anadolu Lisesi tarafından ‘Atatürk’ü Anma Programı’ ile devam edildi.

 

Cumhuriyet Anadolu Lisesi Okul Müdürü günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Öğretmenler ve öğrenciler tarafından şiirler okundu, tiyatro gösterisi yapıldı. Öğrencilerin performansı sık sık katılımcılar tarafından alkışlandı. Program çeşitli dallarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

 

Batman

Batman'ın Gercüş ilçesinde de, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 80. yılında anıldı.

 

Gercüş Kaymakamlığı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

 

Törene, Gercüş Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Mevlüt Şekerci, Cumhuriyet Savcısı Özge Özgecan Ateş, İlçe Emniyet Amiri Mehmet Sırlı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serkan Ateş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sirac Badur, siyasi parti temsilcileri, kamu kuruluşu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 

Bingöl

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80. yılı nedeniyle Türkiye genelinde olduğu gibi Bingöl’de de resmi tören düzenlendi.

 

Bingöl Valiliği önündeki Atatürk anıtında düzenlenen törene Vali Kadir Ekinci, 49’uncu Tugay Komutan vekili Bakım Yarbay Ahmet Kabakçı, Belediye Başkanı Vekili Halim Sugü, protokol üyeleri, daire müdürleri, gaziler, emniyet ve askeri personel katıldı.

 

Törende, Vali Ekinci ve 49’uncu Tugay Komutan Vekili Kabakçı ve Belediye Başkan Vekili Sugü, anıta çelenk koydu. Çelenklerin konulmasının ardından sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

 

Araçlar yolun ortasında durdu

Öte yandan saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla yaşlı bir kadının yol ortasında beklemesi ise dikkatlerden kaçmazken, seyir halindeki araçlar ise sirenler çaldığında 2 dakika boyunca yol ortasında bekledi.

 

Öğrencilerden anlamlı anma

Bingöl merkeze bağlı İçmeler Mehmet Akif İnan İlkokulu okul öncesi öğrencileri ise, anlamlı bir etkinlik düzenlediler.

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 80. yılı nedeniyle Anıtkabir’e gidemeyen minik öğrenciler, öğretmenlerinin yardımıyla mini bir Anıtkabir inşa ederken, Atatürk’ün anıtına çiçek koyduktan sonra sıraya giren öğrenciler, görüntülerin sosyal medyada paylaşılması ile ilgi odağı oldu.

 

Öğrencilerinin Anıtkabir’e gitmek istediklerini ancak şuan gidemedikleri için böyle bir alternatif düşündükleri belirten Okul öncesi Öğretmenleri İknur Aydın ve Berşan Aydoğdu, öğrencilerinin Anıtkabir’e gitmek istediklerini bildirdi.

 

Bitlis

Bitlis’te, de 10 Kasım Atatürk’ün ebediyete uğurlanmasının 80’nci yılı ve 13 Kasım Bitlis’e teşriflerinin 102’nci yılı dolayısıyla bir program düzenlendi.

 

Anma programı Atatürk Mahallesindeki Cumhuriyet Meydanında başladı. Bitlis Valisi Oktay Çağatay, kurumu amirleri, askeri erkan ve öğrencilerin katıldığı program çelenklerin Atatürk Anıtına sunulması ile başladı.

 

Saat 09:05’te sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Anma programı Bitlis Kültür Merkezinde devam etti. Burada günün anlam ve önemini belirten konuşmalar Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli öğretmenler tarafından yapıldı. Daha sonra öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardından Atatürk belgeseli izlettirildi.

 

Program yine öğrenciler ve müzik öğretmenleri tarafından hazırlanan Atatürk’ün en sevdiği şarkılar söylenmesi ile sona erdi.

 

Elazığ

Elazığ’da da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 80. yılı nedeniyle program düzenlendi. Belediye Kültür Merkezi’nde yapılan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Esra Zafer Eşref Yıldırım Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Feyzi Bal günün anlam ve önemiyle ilgili konuşma yaptı.

 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, şehit ve gazileri minnetle andıklarını belirten Öğretmen Feyzi Bal, “Mustafa Kemal Atatürk, yaşamı boyunca her adımını dikkatle, toplumun duyarlılıklarından kopmadan, dünyadaki gelişmeleri izleyerek ve Türk Milleti’nin desteğini daima yanında hissederek atmıştır. Mustafa Kemal Atatürk aynı zamanda tüm zamanların lideridir. Sözleri, hala bize yol göstermektedir. Atatürk’ü anmak üzere toplandığımız bu anlamlı günde, onu anlamanın en doğru yolu, onu iyi okumak ve onun sözlerini doğru yorumlamaktır. Bizler, bugün barış içinde bu güzel ülkede yaşayıp, Türk Milleti olarak dayanışma içinde dünyada varlığımızı sürdürebiliyorsak, ona ve onunla birlikte canları pahasına bu ülkeyi kuran kahramanlara borçluyuz. Borcumuzu ödemenin tek yolu çalışmaktır. Hepimize düşen görev, ülkemizi barış içinde muhafaza ederek dünyanın muhasır ülkeleri düzeyine çıkarmaktır” dedi.

 

Atatürk’ün hayatını anlatan sinevizyon sunumunun ardından oratoryo gösterisi yapılırken, program, yıl içerisinde resim, şiir ve kompozisyon kategorilerinde dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödül verilmesiyle son buldu

Mardin

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 80'inci yılında Mardin’de de anıldı. Saatler 09.05'i gösterdiğinde kentte hayat adeta durdu.

 

10 Kasım Atatürk'ü anma törenine Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Yaman, İl Jandarma Komutanı Yusuf Kenan Topçu, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, gaziler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Mardin Valiliğindeki Atatürk Anıtı'na Vali Yaman’ın çelenk sunumu ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Saatlerin 09.05'i gösterdiği sırada kentte hayat durdu.

 

Sakarya'dan turistik gezi için kente gelen vatandaşlar, anma programları kapsamında valiliği ziyaret ederek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü büyük bir özlemle andıklarını ifade ettiler.

 

Mardin Valiliğinde düzenlenen törenin ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma programlarına geçilerek, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını konu alan şiirler, dünya basınında yer alan liderlerin Atatürk için düşüncelerinin paylaşıldığı tören, Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirilmesinin ardından sona erdi.

 

Elazığ Belediye Kültür Mezkezi’nde düzenlenen törene, Vali Çetin Oktay Kaldırım, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş, Belediye Başkan Vekili Yusuf Dumandağ, İl Emniyet Müdürü Doğan Cangül, protokol üyeleri, STK temsilciler, askeri personel, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Editör: TE Bilişim