Sedat IRMAK

Güneydoğu’nun çeşitli illerinde 28 Şubat ‘Post Modern Darbe’nin yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

 

Diyarbakır, Şırnak, Batman, Martin ve Siirt'te, 28 Şubat yıl dönümü nedeni ile basın açıklamaları gerçekleştirildi

 

AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından 81 ilde olduğu gibi Diyarbakır’da da 28 Şubat 1997 yılında gerçekleştirilen 'Post Modern Darbe’nin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapıldı.

 

Merkez Sur ilçesindeki Ulu Camii önünde bir araya gelen Cumhur İttifakı Mersin adayları, milletvekilleri, AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yaptıkları açıklama ile 28 Şubat darbesine tepki gösterdi.

 

 

Etkinlikte topluluk adına konuşan AK Parti İl Başkan Yardımcısı ve AK Parti İnsan Hakları BaşkanıMüzeyyen Kaya,Türkiye Cumhuriyeti'nin 28 Şubat 1997 tarihinde 'demokrasiye balans ayarı' bahanesiyle karanlık bir süreç içerisine itildiğini belirterek, 'Post Modern Darbenin' yıl dönümünde demokrasiye yönelik tüm müdahalelerin bir insanlık suçu olduğunu haykırmak için toplandıklarını söyledi.

 

"28 Şubat onarılması güç değişimlere neden olmuştur"

 

Darbecilerin, tıpkı 12 Eylül'de olduğu gibi 28 Şubat'ta da iktidara karşı gayrimeşru bir müdahalede bulunduklarını kaydeden Kaya, "İrtica kılıfıyla vatandaşların düşünce ve inanç özgürlüğünü zapturapt altına almaya yönelik gerçekleştirilen post modern darbe sonrası siyasi, idari, hukuki, ekonomik ve toplumsal alanlarda yaşanan dönüşümler, onarılması güç değişimlere neden olmuştur. Siyasi bir araç olarak kullanarak toplumsal düzeni, özgürlükler ve demokrasi üzerine değil korku ve dayatmalar üzerine kurdular" dedi.

 

"15 Temmuz destanı darbeler tarihine nokta koydu"

 

Tük milletinin 15 Temmuz darbe girişiminde, demokrasi destanı yazdığını ve Anadolu topraklarında darbeler tarihine nokta koyduğunu vurgulayan Kaya, "O gün hakları zorla elinden alınanlar, siyaset yapılması engellenenler, başörtüsü nedeniyle eğitim hakkından edilenler bugün TBMM'de milletimize hakkıyla hizmet etmektedir. Siyaset sahnesinden silinmesi için okuduğu şiir gerekçe gösterilerek 'muhtar' olmasına dahi tahammül edilemeyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bugün milli iradeden aldığı güç ve inançla, vesayetçilerden, zulümlerden ve darbecilerden hukuk yoluyla hesap sormaktadır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde vesayet odaklarına ve darbeci zihniyete karşı AK Parti olarak kararlı tavrımızdan ödün vermedik, vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

 

Yoğun güvenlik önleminin alındığı Ulu Cami önünde yapılan açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.

 

 

Şırnak’ta ise AK Parti İl Başkanlığı önünde düzenlenen açıklamaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, burada basın açıklamasını okuyan AK Parti Şırnak İl Başkanı İbrahim Halil Erkan, tüm darbeleri ve darbe girişimlerini şiddet ve nefretle kınadıklarını söyledi.

 

“Gayrimeşru bir müdahalede bulunuldu”

 

Erkan, “Türkiye Cumhuriyeti, 28 Şubat 1997 tarihinde ‘demokrasiye balans ayarı’ bahanesiyle karanlık bir sürecin içerisine itilmiştir. Postmodern darbenin yıl dönümünde demokrasiye yönelik tüm müdahalelerin bir insanlık suçu olduğunu haykırmak için bugün bir aradayız. Yıllar önce bugün, demokrasiyi bir türlü hazmedemeyen vesayet odakları, yetkilerinin dışında devlet gücünü kullanarak, millet iradesiyle seçilen siyasi iradeye müdahale etme girişiminde bulunmuşlardır. Darbeciler 28 Şubatta meşru bir iktidara karşı tıpkı 12 eylülde olduğu gibi gayrimeşru bir müdahalede bulundu. O gün hakları zorla elinden alınanlar, siyaset yapması engellenenler, başörtüsü nedeniyle eğitim hakkından edilenler bugün TBMM’de milletimize hakkıyla hizmet etmektedir. Aziz milletimiz 15 temmuz alçak darbe girişiminde demokrasi destanı yazarak Anadolu topraklarında darbeler tarihine nokta koymuştur. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde vesayet odaklarına ve darbeci zihniyete karşı AK Parti olarak kararlı tavrımızdan ödün vermedik, vermeyeceğiz” diye konuştu.

 

Batman’da da Atatürk Parkı’nda yapılması planlanan 28 şubat açıklaması, havanın yağmurlu olması nedeniyle AK Parti Batman Seçim Lokali önünde gerçekleştirilirken, açıklamaya, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti Belediye Başkan adayı Murat Güneştekin, AK Parti İl Başkanı Akif Gür, AK Parti yönetimi, partililer, çok sayıda STK temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.

 

“Tarihin derinliklerinde kaybolup gitmiştir”

 

Burada basın açıklamasını okuyan Av. Hüseyin Borak, Türkiye Cumhuriyeti’nin 28 Şubat 1997 tarihinde ‘demokrasiye balans ayarı’ bahanesiyle karanlık bir sürecin içerisine itildiğini söyledi. Borak, şöyle devam etti:

 

“Post modern darbenin yıl dönümünde demokrasiye yönelik tüm müdahalelerin bir insanlık suçu olduğunu haykırmak için bugün bir aradayız. Yıllar önce bugün, demokrasiyi bir türlü hazmedemeyen vesayet odakları, yetkilerinin dışında devlet gücünü kullanarak, millet iradesiyle seçilen siyasi iradeye müdahale etme girişiminde bulunmuşlardır. Tanklardan aldıkları güçle devirlerinin bin yıl süreceği rüyasını görenler, birliğimizi ve bütünlüğümüzü gasp etmeye teşebbüs etmiş; ancak bu devletin gerçek sahipleri olan milletimizin iradesine vurulmaya çalışılan pranga Allah’ın izni ile 10 yıl sürmeden tarihin derinliklerinde kaybolup gitmiştir.”

 

AK Parti Mardin İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın açıklamasında ise konuşan AK Parti Mardin İnsan Hakları Başkanı Mahir Karaboğa, ‘demokrasiye balans ayarı’ bahanesiyle karanlık bir sürecin içerisine itildiğini belirterek, ‘Post Modern Darbe’nin yıl dönümünde demokrasiye yönelik tüm müdahalelerin bir insanlık suçu olduğunu haykırmak için bugün bir arada olduklarını söyledi.

 

 

Siirt

 

AK Parti Siirt İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın açıklamasını AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu okudu. Çalapkulu, Türkiye Cumhuriyeti’nin, 28 Şubat 1997 tarihinde ‘demokrasiye balans ayarı’ bahanesiyle karanlık bir sürecin içerisine itildiğini belirtti.

 

“Kararlı tavrımızdan ödün vermedik”

‘Post Modern Darbe’nin yıl dönümünde demokrasiye yönelik tüm müdahalelerin bir insanlık suçu olduğunu haykırmak için bir araya geldiklerini belirten Çalapkulu, şunları kaydetti:

 

“Yıllar önce bugün, demokrasiyi bir türlü hazmedemeyen vesayet odakları, yetkilerinin dışında devlet gücünü kullananların millet iradesiyle seçilen siyasi iradeye müdahale etme girişiminde bulunmuşlardır. Tanklardan aldıkları güçle devirlerinin bin yıl süreceği rüyasını görenler birliğimizi ve bütünlüğünü gasp etmeye teşebbüs etmiş. Ancak bu devletin gerçek sahibi olan milletimizin iradesine vurulmaya çalışılan pranga Allah’ın izniyle 10 yıl sürmeden tarihin derinliklerinde kaybolup gitmiştir. Darbeciler 28 Şubatta meşru bir iktidara karşı tıpkı 12 Eylülde olduğu gibi gayrimeşru bir müdahalede bulundular. Bürokraside yer alan üst düzey yöneticilere haksız ve hukuksuz operasyonlar yapılarak sindirme politikası izlediler. Aziz milletimiz 15 Temmuz alçak darbe girişiminde demokrasi destanı yazarak Anadolu topraklarında darbeler tarihine nokta koymuştur. Darbeci zihniyeti tarihin karanlık sayfalarına gömen hükumetimiz ve milletimiz sayesinde artık hiç kimse devletin gücünü kullanarak milli iradeye kast etmeyi aklının ucundan bile geçiremez. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde vaziyet odaklarına ve darbeci zihniyete karşı AK Parti olarak kararlı tavrımızdan ödün vermedik, vermeyeceğiz."

Editör: TE Bilişim