Sedat IRMAK

DİYARBAKIR- TÜYAP tarafından düzenlenen "Diyarbakır Gurme 2018 Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı" çok sayıda davetlinin katılımıyla açılışı kurdele yerine 21 metrelik örgülü peynirle yapıldı.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası,  Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve Diyarbakır Aşçılar ve Pastacılar Derneği’nin destekleri alınarak hazırlanan GURME 2018 Diyarbakır Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı açıldı.

Fuara, Van’dan Osmaniye’ye, Mersin’den Sivas’a, Kastamonu’dan Trabzon’a, Hatay’dan Kayseri’ye 28 ilden gelen 112 firma katılırken, fuarda Diyarbakır Kadayıfı, Diyarbakır Örgü Peyniri ve Karacadağ Pirinci Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Teslim Töreni yapılarak firma yöneticilerine tescil belgesi verildi.

Fuarda 10 metrelik kadayıf, üzerine Diyarbakır motifleri işlenmiş haliyle ziyaretçilerin beğenisine sunulurken 21 metrelik örgülü peynir ise dikkat çekerken, kadayıf ve kurdele olarak kullanılan peynir daha sonra katılımcılara dağıtıldı.

Tüyap Fuar ve Kongre merkezinde yapılan GURME 2018 Diyarbakır Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarına Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Van Ticaret ve Sanayi Odası(VATSO) Başkanı Necdet Takva, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“Diyarbakır'ın 10 bin yıllık geçmişe sahip”

Fuarın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, fuarın, binlerce yıllık gelenekten gelen kültür, örf ve sahip oldukları zenginlikleri bir araya getiren buluşma olduğunu belirterek, Diyarbakır'ın 10 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu, bu geçmişin mimariden tarıma, kültür zenginliklerinden sofradaki yemek çeşitlerine kadar her alanda kendini gösterdiğini söyledi.

“Lojistik merkez köyünün tahsisi kararı çıktı”

Geciken bütün hizmetleri Diyarbakır'a bir bir kazandırmaya gayret etiklerini belirten Vali Güzeloğlu,

"Diyarbakır'a, kadimden gelen bölgesini etkileyen merkez kimliğini yeniden kazandırmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya hizmet edecek bir vize ofisinin açılması kararı alındı, hayırlı olsun. Diyarbakır'ın lojistik merkez köyünün tahsisi kararı çıktı" diye konuştu.

Kurdele yerine örgü peynir kesildi

Konuşmaların ardından fuar açılışını gerçekleştirmek için sahneye çıkan Vali Güzeloğlu ve protokol üyeleri, açılış kurdelesi yerine 21 metrelik Diyarbakır örgü peynirini bıçaklarla keserek hayırlı olmasını diledi

Vali Güzeloğlu ve beraberindeki daha sonra açılan stantları gezerek bilgi alırken, 28 ilden 112 firmanın katıldığı fuar 5 gün açık kalacak.

Editör: TE Bilişim