Sedat IRMAK

DİYARBAKIR - Hani İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Turan Soğukoluk’un katılımlarıyla ilçenin sorunlarını ilgilendiren konuların görüşüldüğü geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi.

Necip Fazıl Kısakürek Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi Toplantı Salonunda düzenlenen halk günü etkinliğinde ilçede yaşayan vatandaşların sorunları dinlendi, görüş ve önerileri alındı.

İlçe sakinlerinin görüş ve önerilerini gündeme getirdiği toplantıya Hani İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Turan Soğukoluk, İlçe Jandarma Komutanı, İlçe Emniyet Amiri, daire amirleri, esnaflar, mahalle muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Hani ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Turan Soğukoluk, “Son Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Hani ilçesinde göreve yeni başladım. İlk toplantımızı sizinle birlikte yapıyoruz. Halkın sorunlarını birinci ağızdan dinlemenin hem bizler, hem de vatandaşlar için büyük önem arz ediyor ve kapımız vatandaşa her zaman açıktır" dedi.

Kaymakam Soğukoluk başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ilk söz hakkı vatandaşlara verildi.Söz alan vatandaşlar sorun ve isteklerini Soğukoluk’a iletirken, sorunun içeriğine göre muhatabı olan kurum amirine söz vererek sorunların cevaplanmasını sağladı.

“Prestij Caddesi’ne parke taşı döşensin”

Toplantıda en çok gündeme gelen konuların başında ise, Prestij Caddesi geldi. Prestij Caddesi’nde döşenen küp taşlarının sökülüp yerine parke taşının döşenmesi oldu. İlçe halkına oldukça sorun yaratan küp taşlarının bahar ayında sökülerek parke taşının yapılacağı karara bağlandı.

“Kapalı pazar yeri kurulsun”

Gündemin ikinci önemli konusu ise, ilçenin tek işlek caddesi olan Prestij Caddesi’nde Pazartesi ve Cuma günleri kurulan halk pazarı oldu. Özellikle Pazartesi günleri caddenin işlek oluşu yaşanan sorunları da beraberinde getiriyor. İş yerleri önlerinde kurulan tezgahlar, cadde ortasında ve kaldırım önlerinde rastgele park edilen araçlar, yaya geçidini de adeta kapatıyor. Bu sorun özelliklede bayanları etkiliyor. İlçeye kapalı Pazar yerinin kurulması ve yaşanan trafik keşmekeşliğine de son verilmesi istenilirken, caddenin tek yönlü olarak trafiğe açılması istendi.

Hani Lice karayolunun trafiğe kapalı olması

Toplantıda söz alan esnaf ve vatandaşların önemli sorunlarından biride 2 yıldır kapalı bulunan ilçenin ana caddesi olan Salih Beg Caddesi ile Hani Lice karayolunun trafiğe kapalı oluşu, yol güzergahı üzerinde bulunan iş yeri sahiplerinin yaşadıkları sorunları ve sıkıntılarını Hani ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Turan Soğukoluk’a anlattılar.

“Esnaflar bittik, iflas ettik”

Esnaf ve vatandaşlar yol açıkken ilçeye ticaret amaçlı gelen vatandaşlar bu yolu kullanıyordu, her türlü alışverişlerini yapabiliyordu. Ancak yol 2 yıldır kapalı. Bir çok esnaf iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Ayakta olanlarda bitme noktasına geldi. Esnafın “Allah rızası için yolumuzu açın” demeleri üzerine Soğukoluk, esnafları ve ilçe halkını sevindirecek müjdeyi şöyle verdi: “Biz sizlerin iflas etmenizi değil, kazanmanızı istiyoruz. Madem bu sıkıntı yaratıyorsa bende ilçe kaymakamı olarak kapalı olan yolların kontrollü olarak trafiğe açılması sözünü veriyorum. İlçenin güvenlikle hiçbir sorunu ve sıkıntısı yok” dedi. Kaymakamın yolun açılması ile ilgili müjdeli haberi esnaf ve vatandaşları son derece sevindirdi.

İlçede en az 4 dalda 2 yıllık üniversite açılsın talebi

İlçenin, sosyal, ekonomik ve kültürel yönden gelişmesi için ilçede en az 4 dalda 2 yıllık üniversitesinin açılması için çalışmaların başlatılmasını isteyen vatandaşlar, “2012 yılında bu konu ile ilgili çalışmalar yapılmıştı.Yapılan Resmi yazışmalarda Ankara’dan ve Dicle Üniversitesinden gelen ekipler yapılan yer arayışında 2 yerde karar kıldılar. Biri eski ilçe jandarma karakol binası,diğeri ise, Yatılı Bölge Ortaokulu binası. Ama ne hikmetse olmadı. Sizlerden gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz. 2Yıllık Üniversitenin açılması durumunda ilçe ekonomisinin iyi bir yere geleceğini ve ilçenin gelişeceğini” belirttiler.

“Hani’de kiralar el yakıyor”

Öte yandan 500 ün üzerinde kadrolu öğretmenin görev yaptığı ilçede öğretmenevinin olmayışı ilçe açısından büyük bir eksiklik olduğunu belirten vatandaşlar, “Birçok öğretmen barınma ve ev sıkıntısı yaşıyor. Birçoğu da ya Diyarbakır’a gidiş geliş yapıyor, yada otel köşelerinde kalıyor en önemlisi de ilçede yıllardır yaşanan kiralık ev sıkıntısı. İlçede görev yapan bekar öğretmenler ve memurlar, birleşerek ev kiralama yöntemine gidiyorlar. Evli olanlarda maalesef ortada kalıyor barınma sıkıntısının yaşandığı Hani’de Kiralar el yakıyor, konunun gündeme alınmasını istiyoruz” dediler.

Vatandaşların sorunlarını bir bir not alan Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Soğukoluk, sorunların çözümü için gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi.

Yapılan toplantı, ilçede uyuşturucu ile mücadelede gereken çalışmaların titizlikle yapılacağını ailelere ve okul çağındaki çocuklara okullarda gereken seminerlerin ve bilgilendirmelerin yapılacağı ve diğer konuların ele alınacağı belirtilmesi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim