Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, 31 Mart yerel seçimlerinde 4'ü merkez olmak üzere 7 ilçenin adaylarını belirlemek için ön seçime gitti. Bağlar ilçe adayını belirmek için il binasındaki Vedat Aydın Konferans Salonu'nda sandıklar kuruldu. 6'sı kadın 12 aday adayın yarıştığı oylamada, 514 delege oy kullandı. Sur'da 279, Kayapınar 504, Yenişehir 389, Silvan 250, Bismil 311 ve Lice'de 100 delege oy kullandı.

Oylama öncesi aday adayları, özgeçmişlerini ve belediye eşbaşkanı olmaları durumunda yapacakları projeleri delegasyona anlattı. Konuşmaların ardından delegeler, oy kullanmaya başladı. Oylama sonuçlarına göre 31 Mart yerel seçimlerinde HDP'nin göstereceği belediye eşbaşkanları belirlenecek.

 Sur, Silvan, Bismil, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerindeki belediye eşbaşkanları ön seçimle belirlenirken, Dicle, Eğil, Çüngüş, Hani, Hazro, Kocaköy, Çınar, Ergani, Kulp ve Çermik ilçelerinde ise adayları partinin il örgütü ve genel merkez belirleyecek.  

 HDP, diğer bölge kentlerine bağlı ilçelerde de ön seçimle adaylarını seçecek.

 BATMAN 

 HDP Batman İl Örgütü de, 31 Mart’taki yerel seçimde eşbaşkan adaylarını belirlemek amacıyla Petrol-İş Batman Şubesi Konferans Salonu’nda ön seçim gerçekleştirdi. Salona "Vardık, varız var olacağız", "Kendimizi de kentimiz de yöneteceğiz" yazılı pankartlar asılırken, ön seçime HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Barış Anneleri, aday adayları ve delegeler katıldı.

 ‘Demokrasinin gereği’

HDP’li Taşçıer, ön seçimin demokrasinin bir gereği olduğunu belirterek, "Demokrasi bunu gerektirir. Demokrat olmak bunu gerektirir. Belediye başkanlarını, ön seçim iradesine göre seçim komisyonlarımız, partinin yetkili organları belirleyecek. Demokrasi sadece devlet olmak ile değil, en alt kısmından en üst kısmına kadar demokrasiyi işletmek zorundasınız. Demokrasi ağır bir yüktür ve bu yükü taşımasını bilmek gerek" dedi.

OYLAR KULLANILIYOR

 Konuşmanın ardından Batman, Beşiri, Gercüş, Hasankeyf, Kozluk, Sason belediye eşbaşkan aday adayları, kendilerini tanıttı. Tanıtımdan sonra kurulan sandıklarda delegeler oylarını kullandı.

TUNCELİ

 HDP, Tunceli Belediye eşbaşkan adaylarını belirlemek için ön seçime gitti. Sanat Sokağı’nda yapılan ön seçim öncesi konuşan HDP Tunceli İl Eşbaşkanı Hıdır Çiçek, halkı selamlayarak, aday adaylığı için yapılan başvuruların değerli olduğunu, baskıların yoğun olduğu dönemde partiyi sahiplenme anlamını taşıdığını öne sürdü. 

Daha sonra eşbaşkan aday adayları HDP PM Üyesi Cevdet Konak, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Tunceli Şube Başkanı Nurşat Yeşil, İnsan Hakları Derneği (İHD) Tunceli Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, HDP Tunceli Yöneticisi Cemile Ataş, Alaaddin Erdoğan, Ferhat Yıldız kendilerini tanıttı.

 Ardından oy kullanımı için seçime yapıldı.

 ŞIRNAK

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü, 31 Mart 2019 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimler için kente bağlı İdil, Cizre ve Silopi ilçelerinde adaylarını belirlemek için ön seçim yaptı. Cizre’de 500’ü aşkın kişinin katılımıyla yapılan ön seçim, HDP İlçe Örgütü binasında bulunan konferans salonunda gerçekleşti.

URFA

 HDP Halfeti İlçe Örgütü de, belediye eşbaşkan adaylarını belirlemek için ön seçime gitti. İlçe binasında sandıklar kurulurken, 5’i erkek 2’si kadın toplam 7 adayın yarıştığı oylamada, 150 delege oy kullandı. Önseçime delegeler dışında HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, 31 Mart seçimlerinin Kürtler için referandum niteliği taşıdığını söyledi.

Aydeniz’in konuşmasının ardından aday adayları, özgeçmişlerini ve belediye eşbaşkanı olmaları durumunda yapacakları projeleri delegasyona anlattı. Konuşmaların ardından delegeler, oy kullandı.

 VAN

 HDP tarafından Hakkari ve Yüksekova ilçesi ile, Ağrı, Bitlis, Van ve Muş ilçelerinde de sandıklar kurularak ön seçime gidildi.

 HDP Hakkari Belediye eşbaşkan adayları başta olmak üzere, Van'da 7, Muş'ta 3, Bitlis ve Ağrı'da birer ilçe belediye eşbaşkanları için ön seçime gidildi. Aday adaylarının kısa tanıtımlarıyla başlayan ön seçimlerde, delegeler oy kullandı.

Van'ın da 7 ilçesinde ön seçime gidildi. İl ve ilçe binalarında girilen seçimlerde Başkale'de 381 delege, Özalp'te 200, İpekyolu'nda 441, Gürpınar'da 221, Edremit 250, Çatak'ta 186, Çaldıran'da ise 250 delege oy kullanarak mevcut aday adayları içerisinde adaylarını belirledi.

 HAKKARİ

Hakkari Belediyesi ve Yüksekova Belediyesi için ön seçime gidildi. Hakkari'de 246 delege, Yüksekova ilçesinde ise 330 delege oy kullandı.

 AĞRI

 Ağrı'da yalnızca Doğubayazıt ilçesinde ön seçime gidildi. Dilan Düğün Salonu'nda yapılan seçimde 246 delege oy kullandı.

 MUŞ

 Malazgirt, Bulanık ve Varto ilçelerinde de ön seçime gidildi. Malazgirt'te 180 delege oy kullandı. Bulanık ilçesinde 208, Varto ilçesinde ise 260 delege oy kullanarak belediye başkan adaylarını seçti.

 BİTLİS

 Bitlis'n Tatvan ilçesinde ön seçime gidildi. Ön seçim için 150 delege oy kullandı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim