Fuat BULUT

DİYARBAKIR’IN Merkez Bağlar İlçesi’nde yüzde 70.3 oranında oy almalarına rağmen KHK gerekçesiyle mazbataları AK Parti’li Hüseyin Beyoğlu’na verilen HDP’li Belediye Meclis üyeleri, dün ilk kez Meclis Grup Toplantısı’na katıldı. 37 üyenin 30’una sahip olan HDP Meclis Grubu adına konuşan Zübeyde Zümrüt, seçimi eşbaşkan adayı olarak kazandığını ifade ederek, AK Parti’li Beyoğlu’na istifa çağrısı yaptı.

Bina girişinde kısa süreli gerginlik

Bağlar Belediyesi Meclis Grubu, 31 Mart yerel seçimlerden sonra dün ilk kez 37 üyesiyle toplandı. Toplantı öncesi bina girişinde üst araması ve yoklamanın alınmak istemesi polisler ile HDP’liler arasında kısa süreli gerginliğe neden oldu. HDP’lilerin çantalarını özel araçlarına bırakması üzerine toplantı salonuna geçildi.

“Halk adına yapılacak hizmeti engellemeyeceğiz”

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıda ilk sözü alan HDP Meclis Grubu Sözcüsü Zübeyde Zümrüt’ün hedefinde Beyoğlu vardı. Eşbaşkan adayı olarak girdikleri seçimde yüzde 70.3 oy aldıklarını ifade eden Zümrüt, “Biz atanmış bir belediye başkanını tanımıyoruz. Kendisine de başkan değil Hüseyin Bey diye hitap edeceğiz. Bağlar halkı yüzde 70’in üzerinde oy vererek iki eşbakana iradesini teslim etti. Zeyyat Ceylan arkadaşımız bugün bu meclise girmedi, ama Zübeyde Zümrüt olarak belediyede ben eşbaşkanlık yapacağım. Bizim seçilen diğer AKP’li meclis üyesi ile hiçbir sorunumuz yoktur. Çünkü AKP’li 7 meclis üyesi arkadaşımız da bizim gibi halkın iradesi ile seçilmiştir. Biz burada halka hizmet edeceğiz. Halk adına yapılacak hiçbir hizmeti engellemeyeceğiz” dedi.

“YSK tarafsızlığını yitirdi”

YSK’nın 31 Mart seçimlerindeki yaklaşımıyla tarafsızlığını yitirdiğini vurgulayan Zümrüt, şöyle devam etti:

“YSK başından beri taraf oldu. Biz başvurularımızı yaparken, arkadaşımız Zeyyat Ceylan’ın seçilme ehliyetinin olmadığını belirtebilirlerdi. Başvurusunu reddedebilirdi. Ama ne yazık ki YSK, siyasal iktidarın aldığı karara uydu ve taraf oldu.”

“Ceketiniz alın babanızın evine gidin”

Hüseyin Beyoğlu’na hitap ederek, “Siz YSK’nın kayyumusunuz” diye seslenen HDP’li Zümrüt, “Siz de bu memleketin çocuğusunuz. Halkın içinde başı dik gezmek istiyorsanız derhal istifa edin. Ben imamın kızıyım; siz de imamlık yapmış birisiniz. Dinimizde halkın iradesini gasp etmenin yeri yoktur. Halkın hak ve hukukunu yemek yoktur. Günahtır. İlahi adalet ve toplumsal adalet bir gün sizi yargılayacaktır. Ceketinizi alın babanızın evine gidin. Yeni temiz sayfa sizin elinizdedir. Bu sayfayı açabilirsiniz” diye konuştu.

Zümrüt, konuşmasını yaptıktan sonra HDP’li Meclis üyeleri alkış ve zılgıtlarla toplantı salonunu terk ederek, belediye çalışanlarını ziyaret etti.

Editör: TE Bilişim