Sedat IRMAK

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, 25 Kasım 2017 ile 23 Kasım 2018 tarihleri arasında yaşanan kadın hak ihlalleri raporunu açıkladı.

İHD Diyarbakır şube binasında raporun detaylarını açıklayan İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi ve Kadın Komisyonu Üyesi Avukat Deryan Yıldırım, “2012 yılından bu zamana kadar derneğimiz tarafından hazırlanan raporlar incelenip, kadına yönelik şiddet vakalarının tablosunu çıkardığımız zaman son 6 yılda, kadına yönelik şiddet, ölüm ve yaralama vakalarında bir artış görmekteyiz” dedi.

“1 yılda 53 kadın öldürüldü”

2012-2016 yılları arasında kuşkulu kadın ölümlerinin sayısında bir artışın söz konusu olduğunun altını çizen Yıldırım, “2012-2016 yıllar arasında 33 kadın kuşkulu bir şekilde öldürülmüştür. Aile içi şiddet olayları neticesinde yaralanma ve ölümle sonuçlanmalarda da yine önceki yıllara göre daha yüksek bir rakamla karşılaşmaktayız. Özellikle de 2014 yılı sonrasında kadına yönelik şiddet ve ölümlerde çok hızlı bir artış söz konusudur. Geride bıraktığımız bir yılda (25 Kasım 2017 - 23 Kasım 2018 tarihleri arası) Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, 53 kadın aile içi ve toplumsal alanda gerçekleşen şiddet sonucu öldürülmüş, yine 30 kadın da maruz kaldıkları bu şiddet sonucu yaralanmıştır. Son 6 yıl içerisinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde toplamda, 374 kadın cinayeti işlenmiş, 220 yaralama vakası meydana gelmiş ve 50 kadın cinsel saldırıya maruz kalmıştır. İHD Diyarbakır Şubesi olarak ulaştığımız bu tespitler sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılan tespitler olup, kadın kimliği üzerinden gerçekleşmiş olayları yansıtmaktadır” diye konuştu.

“Zor günlerden geçiyoruz”

Biz kadınlar ve bölgede yaşayan yurttaşlar olarak zor günlerden geçiyoruz diyen İHD Diyarbakır Şube Sekreteri ve Kadın Komisyonu Üyesi Yüksel Aslan Acer ise, “Dünyada ve ülkemizde büyük altüst oluşların yaşandığı, ataerkil devletlerin tarih sahnesinde birbirlerine karşı tekrar üstünlük kurmak adına milyonlarca insanın katliamlara ve sürgünlere maruz bırakıldığı, kadınların ve çocukların tecavüze uğradığı, mülteci olarak yerinden edilen binlerce insanın olduğu ve göçmeye maruz bırakıldığı karanlık günler. Biz insan hakları savunucusu kadınlar, kadına yönelik şiddetin ayrımcılığın bir türü ve bir insan hakkı ihlali olduğunu yine ve yeniden vurguluyor, kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcı politikalar sonlanana dek mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi ifade ediyoruz” şeklinde konuştu

Diyarbakır Barosu’ndan açıklama

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi de, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Gününe ilişkin Adliye binası önünde basın açıklaması yaptı.

Baro Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi adına basın açıklamasını okuyan Av. Gamze Yalçın, “2018 yılında (01.01.2018 ve 21.11.2018 tarihleri arasında),Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezimize bin 119 Kadın başvuru yapmıştır. Başvuran kadınların 606’sı Fiziksel Şiddet, 630’u Sözel Şiddet, 609’u Duygusal Şiddet, 600’ü Ekonomik Şiddet, 272’si Kültürel Şiddet, 505’i Tehdit, 245’i Cinsel Şiddete maruz kaldığını beyan etmiş olup, başvuruculara Merkezimizce hukuki destek sunulmuştur. Bu tablo bile tek başına kadına yönelik şiddetin ulaşmış olduğu vahim boyutları göstermektedir” dedi.

“Şiddet karşısında susmuyoruz”

Kadına yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiği Türkiye’de “Biz kadınlar, kadına yönelik şiddetin politik olduğunu vurguluyoruz” diyen Yalçın, “Şiddetin ortadan kaldırıldığı bir dünya yaratabilme gücüne sahip olduğumuzu biliyoruz ve şiddet karşısında susmuyoruz. Bu nedenle kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için her alanda mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim