Anti-personel ve kara mayınlarıyla mücadele hareketi Handicap İnternatinal, 2017 yılı raporunu açıkladı.

Rapora göre, kara mayınları 2017 yılı içerisinde toplam 2 bin 793 kişinin ölümüne, 4 bin 431 kişinin ciddi şekilde yaralanmasına neden oldu.

Ağır yaralan 15 kişinin akıbeti ise bilinmiyor. Çatışmaların yaşandığı bölgelerde sağlıklı bir çalışmanın yapılamadığının belirtildiği raporda, kara mayınlarından zarar gören insanların gerçekte açıklanan sayının daha da üstünde olduğu ifade edildi.

Kara mayınlarından zarar görenlerin sayısının gecen yıllara oranla 2017’de artış gösterdiğine dikkat çekilen raporda, en çok savaş bölgeleri olan Irak, Suriye ve Afganistan’daki insanların kara mayınlarının kurban olduğu ifade edildi.

2 bin 452 çocuk etkilendi

2017 yılı içerisinde toplamda 53 farklı ülkede insanların kara mayınlarına kurbanı olduğunun belirtildiği raporda, Afganistan’da 2 bin 300 kişi, Suriye’de 1 906, Ukrayna’da 429, Irak’ta ise 304 kişinin kara mayınlarından doğrudan etkilendiği açıklandı.

Zarar görenlerin yüzde 87’sinin sivillerden oluştuğuna da dikkat çekilen raporda, bunlardan yüzde 47’sinin, diğer bir ifadeyle 2 bin 452 kişinin, çocuk olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, kullanılması yasaklanmasına rağmen bugün hala Türkiye, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kamboçya, Çad, Hırvatistan, Irak, Tayland, Yemen, Afganistan, Angola gibi ülkelerin her birinde 100 km’den fazla alanın anti-personel mayınlarla dolu olduğu eleştirisi yer aldı.

BM üyesi ülkelerin tarafından 1997 yılında kabul edilen Ottowa Antlaşması’yla anti-personnel mayınların üretimi, alımı, saklanması ve kullanımı yasaklanmıştı. Antlaşmaya bugüne kadar 163 ülke imza atarken, verilen bütün mücadeleye rağmen anti-mayınları can almaya devam ediyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim