Sedat IRMAK

Kürt Dili Platformu, ilk somut kararlarını alarak Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması için çalışma yürütecek 3 grup kurdu. Gruplar, kamuoyu oluşturmak, Ak Parti hükümetine talepleri iletmek ve uluslararası sözleşmelere dayalı olarak çalışma yürütmek üzere görev aldı.

 

Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Demokrat Partisi–Bakur (PDK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadî Hareketi'nin Kürt dilinin geliştirilmesi, resmi dil olması ve okullarda öğretilmesi amacıyla kurduğu "Kürt Dili Platformu", yol haritasını çıkartmak için düzenledikleri, “Dil Çalıştayı”nda bir araya geldi.

 

Kürtleri; evde, sokakta ve yaşamın her alanında Kürtçe (Kurmancî, Kırmançkî) konuşmaya çağıran Platform, "Bugün anadilimiz, yarın milletimiz" sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında Plaza Otel'de toplandı. Çalıştaya, platformun düzenleyicisi olan siyasi partilerin liderleri, yazarlar, dil bilimcileri ve HDP milletvekilleri yoğun ilgi gösterdi.

 

 

'Tarihi bir adım’

Çalıştayda konuşan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca , Kürt partilerinin Kürt dili etrafında bir araya gelerek adım atmasını, "tarihi adım" olarak niteleyerek tüm Kürtleri başlatılan kampanyaya omuz vermeye çağırdı.

 

“Yaramızı kendi elimizle sarabiliriz”

İnsan ve Özgürlük Partisi Başkanı Sedat Doğan da Kürtlerin dil yarası olduğunu dile getirerek, "Yaramızı kendi elimizle sarabiliriz. Dermanımız da; evimizde, sokakta her yerde Kürtçe konuşmaktır" dedi.

 

3 Gruba farklı görevler verildi

 Konuşmaların ardından atölye çalışması yapmak üzere 3 grup oluşturulurken, grupların birincisine "Kürt siyasi partilerinin belirlenen taleplerini gündemlerine alarak, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için bir toplumsal talebe dönüştürülmesi amacıyla kamuoyu oluşturulması" görevi verildi.

 

BM gündemine taşınacak

İkinci gruba, "Hükümet ve bürokrasi nezdinde girişimlerde bulunarak bu taleplerin iletilmesi" görevi verilirken, siyasetçi ve hukukçuların yoğun olduğu üçüncü gruba ise, “Türkiye’nin taraf olduğu anlaşma ve sözleşmeler dikkate alınarak, konunun Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşınması” için gerekli girişimleri yürütmesi görevi verildi.

 

Çalıştayın sonucu Salı günü açıklanacak

İki gün sürecek çalıştayda, belirlenecek yol haritasına bağlı olarak atılacak sistematik adımlar belli bir takvim çerçevesinde yürütülecek. Çalıştayın sonuç bildirgesi Salı günü Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde yapılacak basın toplantısıyla kamuoyuna deklare edilecek. Çalıştay bileşenleri, daha sonra oturumlarına basına kapalı olarak devam etti.

Editör: TE Bilişim