Sedat IRMAK

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019’da gerçekleştirilecek yerel seçim çalışmaları kapsamında bölgede Kürt Ulusal Birliği hedefiyle aylardır yürüttüğü görüşmeler sonucunda somut bir adım attı.

 

Bu kapsamda HDP, Azadî Hareketi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Platforma Demokratên Kurd (PDK) ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T), yerel seçimler kapsamında sağladıkları ittifaka dair ortak deklarasyon açıkladı.

 

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Ayaz Elegance Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, HDP Eş Genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Güllistan Kılıç Koçyiğit, PDK-T Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, Azadî Hareketi Sözcüsü Ayetullah Aşiti, PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, Partiya Komînîst a Kurdistan Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, DDKD Genel Sekreteri Nesrin Asgar, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Barış Anneleri, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan yüzlerce kişi katıldı.

 

Kürt partilerinin ortak deklarasyonunun Kürtçesi PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, Türkçesi ise HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından okundu.

 

"Ulusal birlik halkımıza borcumuzdur"

Bugün burada bu açıklayacağımız ittifakla Kürt halkının ulusal birliğine hizmet edecek tarihsel bir adım atmış olacağız diyen Buldan, "Bu oldukça önemli ve değerli bir aşamadır. Halkımızın bizden beklentisi de budur. Bu ittifakın seçimlerle sınırlı kalmaması Kürt halkının tüm siyasal bileşenlerinin ulusal birliği geliştirmesi çok önemlidir. Ulusal birlik halkımıza borcumuzdur. İşte bunun için bugün buradayız ve bir aradayız” dedi.

 

 

"Yerel Seçimlerde ortaklaştığımızı ilan ediyoruz"

Kürt partilerinin açıkladığı ve tarihi olarak değerlendirilen deklarasyon metninin bazı maddeleri ise şöyle sıralandı:

"İmzası bulunan parti ve hareketlerimiz, Yerel Seçimlerde Kürdistani Seçim İttifakını oluşturduğunu ve seçimlere HDP çatısı altında katılacaklarını ilan eder.Yerel seçim ittifakı ile parti ve hareketlerimiz ve esas olarak da halkımız arasında ulusal demokratik işbirliği kültürünün geliştirilmesine katkıda bulunmak ve 'Kürt partileri aralarında ittifak yaratamaz' anlayışını, halkımızın özlemleri doğrultusunda şimdilik Yerel Seçimlerle sınırlı da olsa aşmak istiyoruz. Kürt parti ve hareketlerimiz olarak biz de ayrılıklarımızı geri çekip ortak paydalar üzerinde Yerel Seçimlerde ortaklaştığımızı ilan ediyoruz.Yerel seçimlere ayrı katılmak isteyen Kürdistani partilerimizin kararlarını demokratik bir hak olarak görüp iradelerine saygı duyduğumuzu, bununla birlikte yukarıda özetlediğimiz özgün koşullar nedeniyle tüm partilerimizin 31 Mart seçimlerinde tek bir seçim ittifakı altında seçimlere katılmalarının tarihi öneminden hareketle son ana kadar diğer partilerimizle de ittifak arayış ve çağrımızı sürdüreceğiz.Türkiye’de HDP’nin en geniş demokrasi güçleriyle yerel seçim ittifakı kurmasını çok önemsediğimizi ifade etmek istiyoruz" denildi.

Editör: TE Bilişim