Sedat IRMAK

Diyarbakır E Tipi kapalı cezaevinde tutuklu bulunan, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde duruşması görülen ve 49 gündür açlık grevinde olan HDP Milletvekili Leyla Güven’in tutukluluk halinin devamına karar verildi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve DTK çalışmaları nedeniyle 25 yıldan 46,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın dördüncü duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 

Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin (ACM) duruşma salonu yetersiz kalması nedeniyle duruşma, KCK davası için özel olarak yapılan salonda yapıldı.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Leyla Güven’in çocukları, HDP milletvekilleri ve bir çok kurum temsilcileri duruşmaya katıldı.

 

Diyarbakır Adliyesi önünde ve duruşma salonunda alınan yoğun güvenlik önlemleri altında görülen duruşmaya, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde açlık grevinin 49’uncu gününde olan Güven katılmadı.  

 

Duruşmada, daha önce Güven hakkında tahliye kararını veren Mahkeme başkanının değiştirildiği görüldü. Mahkeme başkanının değişiklik gerekçesi ise açıklanmadı. Duruşmada savcı, “mevcut delil durumu”nu gerekçe göstererek Güven’in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

 

Avukatlar ise, Güven ile önceki gün yaptıkları görüşmede, tahliye talep edilmemesi yönündeki telkinini dikkate alarak, tahliye değil, yaratılan hukuki mağduriyetin giderilmesini talep ettiği öne sürüldü.

 

Duruşmaya verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, “kuvvetli suç şüphesinin varlığını” gerekçe göstererek Güven’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet, bir sonraki duruşmayı 25 Ocak 2019 tarihine erteledi.

Editör: TE Bilişim