Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşırken ve ülke içerisinde Sarı Yeleklilerin eylemleri ile birlikte kriz yaşayan Emmanuel Macron, Avrupa vatandaşlarına seslenmeyi tercih etti.

Macron’un makalesi, Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinde, 24 dilde yayınlandı. Fransız Cumhurbaşkanı, makalesinde AB’nin geleceği için temel fikirlerini sunuyor.

Bu fikirler üç tema etrafında şekilleniyor: “Özgürlüğümüzü savunmak”, “Kıtamızı savunmak”, “İlerleme ruhunu yeniden yakalamak”.

Macron’a göre bu önerilerle “Avrupa Rönensansı” inşa edilebilir ve “hiçbir şey önermeyen milliyetçi kabuğa çekilme” engellenebilir. Macron, “Politik ve kültürel olarak değişen bir dünyada uygarlığımızın formlarını yaratmamız gerekiyor” diye belirtiyor. Fransız Cumhurbaşkanı bir aciliyetten bahsederek, “Avrupa, Soğuk Savaş’tan bu yana hiç bu kadar gerekli olmadı. Ancak bununla birlikte Avrupa hiç bu kadar tehlike altında da olmadı” diyor.

Macron’un çağrısında öne çıkan temel maddeler şöyle:

*“Özgürlüğümüzün korunması”

-Her üye devlete, siber saldırılar ve manipülasyonlara karşı seçim sürecini koruması için Avrupai uzmanlar sağlayacak Avrupa Demokrasileri Koruma Ajansı kurulması.

-Yabancı güçler tarafından Avrupalı siyasi partilerin finanse edilmesinin yasaklanması.

-Avrupai kurallar ile internet üzerindeki nefret ve şiddet söylemlerinin yasaklanması.

*“Kıtamızın korunması”

-Schengen sahasının yeniden düzenlenmesi: Buna katılmak isteyen herkes sorumluluk (sınırların sıkı kontrolü) ve dayanışma ( aynı kabul ve ret kuralları ile birlikte bir tek iltica politikası) zorunluluklarını karşılaması gerekir

-Her ülkenin bir Avrupa İç Güvenlik Konseyi otoritesi altında katkı sağladığı sıkı kontrol zorunlulukları ve Avrupai bir dayanışma ile ortak sınır polisi ve Avrupa iltica ofisinin kurulması.

-NATO ve Avrupalı ittifaklarımız ile ilişki halinde kaçınılmaz sorunluluklarımızı belirlemek için bir savunma ve güvenlik sözleşmesinin oluşturulması.

-Adil bir rekabetin güvenceye alınması: Rekabet politikamızı reformdan geçirmek, ticari politikamızı yeniden oluşturmamız gerekiyor.

* “İlerleme ruhunun yeniden yakalanması”

-Avrupa’nın doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her işçi için ‘sosyal kalkan oluşturulması’. Bu kalkanın, aynı iş yerinde aynı ücretin alınması, her ülkeye uyarlı ve her yıl kolektif olarak tartışılan askeri bir Avrupai ücreti güvenceye alması gerekir.

-Ekolojik geçişi finanse etmek için bir Avrupa iklim bankasının kurulması.

-Besinlerimizin kontrolünü güçlendirmek için Avrupai bir sağlık gücünün hayata geçirilmesi.

-Dijital alanın devlerini regüle etmek için büyük platformlara yönelik bir Avrupa gözetiminin kurulması (rekabete yönelik zararlar karşı hızlandırılmış yaptırım, algoritmalarında şeffaflık...)

-Yeni Avrupa Yenilik Konseyi’ni ABD’ninkine eşdeğerde bir bütçe ile donatarak yeniliklerin finanse edilmesi.

-Afrika ile, ortak bir kaderi benimseyerek, iddialı ve koruyucu olmayan bir şekilde kalkınmasını destekleyerek, bir gelecek paktı oluşturmak

-Yıl sonuna kadar tabusuz ve hatta sözleşmeleri bile gözden geçirmeden siyasi projemizde gerekli tüm değişimleri önermek amacıyla bir konferans başlatılması.

Tepkiler

Macron’un projesine, Fransız sağı ve solundan farklı tepkiler geldi. Soldaki tepkiler projeyi Macron hükümetinin eylemleri ile karşılaştırıldığında çelişkili buldu. Soldan gelen tepkiler, “kendi eylemiyle çelişkili”, “sahte ilericilik”, “büyük gelimeler ama sınırlı iddialar”, “liberal kararlar” ve “seçim reklamı” gibi ifadelerle özetleniyor. CFDT gibi bazı sendikalar “olumlu” derken, bazıları eleştiriyor.

Le Monde gazetesinde yer alan bir analize göre Macron AB’nin unuttuğu lider olmak istiyor. Bir çok yorumcu da Macron’un kendisini Avrupa lideri olarak ortaya koymak istediğine dikkat çekiyor.

Liberation gazetesi Macron’un çağrısını “Avrupa’yı yeniden birleştirmek için sağı bozmak” başlığı altına analiz etti. Gazeteye göre Macron, merkezci ittifakları ile birlikte Avrupa Parlamentosu’nda Avrupai bir kutup oluşturmak istiyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim